ReLaKs JaP..............

29 October 2008

kejap je masa berlalu.. hari ni dah hari akhir bagi bulan Syawal. kebelakangan ni sibuk sikit memandangkan opis aku ni dah dikembangkan jadi lagi besar. as my boss said " lagi besar, lagi banyak tukang arah le..." peningle org2 yg duk kat bawah ni... ibarat tangan dua tp mulut yg nak disuap banyak. tp apakan daya dah keje buat jelah.
untu kengkawan yg mengenali liana (opismate aku merangkap kawan baik aku kat upsi ni), liana dah selamat melahirkan baby boy pada 12 oktober 2008 yang diberi nama Muhammad Taufiq. so sekarang ni liana ngah cuti bersalin.. hu hu lama le aku tak jumpa dia. InsyaAllah awal bulan januari 2009 baru dia kembali bertugas.
abang aku lak dah bawa balik wife (baru abih pantang) ngan baby boy dia si Fauzan tu balik dari sarawak ke Ipoh. seronok si fauzan tu baru 2 bulan dah merasa naik belon. makin tembun aku lihat si fauzan tu. anak aku lak si faidhi tu tak habis2 baby.. baby... sayang betoi dia kat fauzan. sampai org nak sentuh pun tak bagi. kalau ade si fauzan keje ngadap jelah. hu hu ade harapan leh bagi adik kat dia.. he he he insyaAllah ...k


MUHAMMAD TAUFIQ

FAUZAN (si budak tembun)

Read more...

CaTaTaN RaYa

07 October 2008

Tahun ni raya… aku dapat gak raya lama sikit coz dapat cuti direct. Opis aku yg dulu Cuma sekerat dua orgnye dah bertambah staf staf ,,, so leh le aku cuti lama sikit.

Raya kali ni aku ni ke sana sini bawa kamera tp yg pleiknye aku maleh nak snap gmbr.. so mmg takde gmbr raya ... PELIK KAN??? KE BINGUNG AKU NI???? So hanya catatan tanpa gmbr je lah aku coretkan


MALAM RAYA ( last ramadhan )


Tahun ni ari akhir ramadhan, aku duk umah parents aku coz mlm ni kena tido umah mertua. Jd sebagai satu2 nye anak pompuan aku kena le tolong mak aku masak.. ke mak aku tolong aku masak?? He he mana2 jelah janji hidangan raya siap.. jd seawal lepas zohor aku mula masak.. he eh awal ke tu.. coz pepai kenale gi shopping brg mentah dulu.. nasib baikle ade gak yg mak aku dah beli ahad lepas ..menu wajib raya ialah laksa, so yg lelain yg aku sediakan ialah sup tulang+sup ekor, gulai ayam, kuah kacang, rendang ayam, nasi impit ngan pulut kukus ( pulut ni rasa dia sebijik lemang malah lagi sedap tp dia tak dibakar tp dikukus dan dibalut daun pisang). Bapa aku tak suka lemang coz kadang2 keras, mentahle so pulut ni le pilihan dia.. mmg sesape yg rasa sure pilih ni lagi dr lemang... so dah siap semua tu.. aku ni teringin sgt nak mkn roti jala buatan sendiri… so buatle.. tiba2 bapak aku menambah dia nak mkn denagn serawa durian… bapaka ku gi le Gopeng nasib abika d e durian. Masa bapa aku blk dr beli durian dah 6 lebih.. so aku terus le mengopek utk buat serawa durian tu.. fuh nasib baik sempat masak sblm berbuka….

Lepas berbuka dlm kul 10 lebih kitaoarang ( aku, hb , dan si nakal tu) bertolak balik ke umah mertua ku di taman meru. Nasib baik kawin org dekat so raya leh main lompat2 tanpa perlu cabut undi nak raya kat mana tahun ni… Hb aku lak dr awal dah bgth dia mlm ni nak berjumap kengkawan yg lama so.. pukul berapa dia bali.. toksah citele.. yang pasti mlm tu faidhi meragam coz dia ni tak leh beralih tempat tido ( cam aku gak)… kul 2.30am br dia nak terlelap… itupun sejamsejam terjaga.. aku lak… tak tido le.. tido2 ayam huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


RAYA PERTAMA


Pepagi raya tu sementara nunggu hb aku dan mertua blk dari solat raya.. aku mandikan dulu si kecik tu... aku lak tahun ni tak gi solat raya coz tunggu si kecik.. InsyaAllah thn depan leh le gi bw sekali si kecik tu. Lepas solat hb aku blk bersama kengkawan dia beraya di umah mertua ku.. hidang je ape yg ade... dlm thari aku ajak hb balik umah mak aku coz member aku nak dtg beraya lak.. so lepas tu sehari suntukle kat umah parents aku melayan tetamu yg datang,, nasib baik dah ade juadah... mlmnye dlm kul 10 lebih aku ajak hb ke TESCO .. he he saje tgk2 TESCO lak umumkan tutup kul 1 pagi..... dkt2 kul 12 kitaoarang balik.. mlm ni aku dpt tido coz si kecik tu tak buat hal... mungkin sebab dia dah biasa tido umah parents aku.


RAYA KEDUA


Seperti biasa raya kedua (setiap tahun) adalah hari berkumpul kat umah opah hb aku di behrang. Kat sini dapatle jumpe sepupu dan makmak sedara hb aku... ms aku smpi tu mmg dah prepare utk mkn thari. So aku langkah kaki kanan tahun ni,,, h eh e tp turn lepas mkn lak maknanyer,,, lepas maghrib bertolak balik ke IPOH.. hu hu penatnyer!!!


RAYA KETIGA


Raya tahun ni lebih bermakna coz ari ni aku bertolak ke Teluk Intan untuk jumpe kengkawan (GP) yg lebih 10 tahun aku tak jumpe... rindunyer kat korang. Aku bertolak dr Ipoh ngan Shafa dlm kul 10.30.. punyelah payah aku nak larikan diri dari si kecik tu.. akhirnye berjaya atas pertolongan hb aku, abah & emak... itu pun dia meraung giler2.. he eh sori yek faidhi ibu nak jumpe kengkawan... bukan selalu yek...

Dlm kul 12.30 kitaoarang berkumpul kat pizza hut, memula sampai aku nagn shafa, pastu miera nagn nana, pastu wan pun dtg bersama kakaknye,, pastu maisarah.. dlms ejam lebih berborak tunggu syieda tak sampai2.. aku call tak berangkat.. so shafa lak try call… hu hu syieda tak dpt dtg… tak bestnye lah.. ingatkan kali ni dpt kumpul…. Dah kenyang melantak pizza, aku, shafa ,miera ngan nana pg lak uamh miera beraya… kat sana zafira ( junior asputri) sampai.. dia ajak ke umah akma.. pegile… sembang2 punye sembang tak sedar aku dah melangkaui waktu yg aku janji nak balik… mesti faidhi angin ni.. so gerak balik dlm 6pm lebih sampai umah.. faidhis engih2 tgk aku pastu tiba2 dia nangis… sambil tolak2 aku dia kata ‘a bu inggal.. abu inggal ( maksudnye ibu tinggalkan dia le tu).. rupanye mak aku kata dr aku pg kejap2 dia mengamuk.. ok pun bila di bawa naik moto.. so keringle minyak motor tokwan demi nak pujuk dia..ayah pun dah tak leh nak pujuk.. rupanye smpi ek mlm dia dendam ngamuk ngan aku… huh u sori sayang…


RAYA KEEMPAT


Hari ni sepupu aku ( anak bapak) Iza melangsungkan perkahwinanye di Bagan Serai.. aku ajak sekali family mertua aku coz lepas tu alang2 terus nak penang ruamh makcik hb aku. Tp tujuan plg utama aku nak bw Faidhi naik Feri.. dia tak penah lagi naik feri penang tu.. sampai penang dlm kul 5pm.. masa naik feri tu si faidhi punye suka... dah le sepanjang perjalanan dia duk main ngan damiya & arissa. Sian Atok dibuli diaorang dalam keta... sampai umah makcik.. faidhi dah kepenatan.. maklumle tak tido sepanjang hari.. so dia tertido atas sofa itupun selepas kekenyangan makan mee kari.. makcik nyambut kitaoarang denagn mee kari kali nie.. fuh layanzzzzz

Dalam kul 10.30pm bertolak balik.. so seperti yang dijangka jalan jem jem giler... dlm kul 3am baru smpi umah... penat tok sah nak cakaple.. esok dah nak balik tg malim pulak.. hu hu namapk gayanye aku raya atas jalan je tahun nie


RAYA KELIMA


Hari ni hari last cuti raya... esok aku dah kena keje ...so petang ni aku berkemas balik ke tg malim. Sebelum balik sempat singgah uamh mertua jap. Mak ngan abah aku pun ade gi beraya sekali uamh besannyer. Petang ni aku ngan hb tempuhi jem lagi... hu hu.. kul 9.30pm br sampai proton city..... sian hb esok pas subuh nak bertolak blk ipoh lak. Hu hu

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP