JALAN JALAN BUANG MASA DI FRASER HILL

28 January 2012

ha ha ha tajuk tu khas utk aku.. aku ni kan bukan suka sgt gi tmpt yg feeling ala-ala romantik sejuk... tambah pulak jalan yg begitu menyeksakan mata dan kepala otak aku.. demi hubby tercinta ku turut kan juga.. psl dia mmg suka tempat2 sunyi yang begini...








Read more...

lagi cuti-cuti port dickson

16 January 2012

hari Ahad tu lepas berendam berjam-jam...akhirnya tanpa paksaan hero kecik aku si Faidhi tu kuar dari kolam. senang keje aku nak berkemas untuk check out... lega rasanya... lepas check out tu kami bercadang nak singgah di Muzium Tentera Darat Port Dickson. Dah alang-alang ke PD.. better singgah di tempat yang menarik kan... so kami singgah di muzium tu.. Faidhi sangat teruja bila kat luar je dah nampak helikopter.. kereta kebal... dan mcm2 lagi kenderaan askar kan... masuk adalah PERCUMA... terkejut aku.. jarang ade tempat free kan.. nak kencing pun skrg kena bayar kan...











Read more...

sambungan cuti cuti port dickson

pagi Ahad tu 1 Januari 2012... seawal pukul 8.00 kami dah terjun ke kolam..ikutkan air pancut semua on pukul 9.00 tp maybe sebab dah ade yang terjun.. so awal sistem air tu di 'on' kan.... tgk je on.. aku terus kejut Faidhi tanya nak mandi  dah ke... laju je dia bangun.. terus buka baju tukar baju mandi ha ha ha ha... 
tp aku sound suh dia gosok gigi... makan dulu baru leh mandi.. perut dah kenyang baru leh mandi psl ntah brp jam lak dia nak berendam kang......
hari kedua.. aku dah tak brp nak mandi.. so aku volunteer utk membawa kamera.. leh amik gambar sikit... sebagai kenangan... entah bila pulak nak dtg lagi....

 seawal pagi... air pancut semua belum 'on'...manusia dah ade 2-3 ketoi...






 seriau aku bila tgk gelongsor kuning & biru tu.. hero ekcik aku naik trn sorang2

Read more...

cuti cuti port dickson

13 January 2012

sambung kembali...
lepas berendam dlm kul 6 lebih... aku ajak hubby kuar coz perut dah mendidih oii..... nak carik makan... pastu ingat nak singgah jap teluk kemang... tengok org jual2 tu... coz masa otw lalu nak dtg tiara beach tu nmpk tmpt tu ade ekspo/pentas utk konsert..... maklumle.. depa nak celebrate malam tahun baru...


budak yg ngamuk bila disuruh kuar dari taman tema
 pantai teluk kemang

 hero-hero kesayanganku

 kanak-kanak riang di malam tahun baru...
 acara di Tiara Beach Resort sempena nak count down thn baru....
budak nakal....

Read more...

cuti cuti di Tiara Beach Resort Port Dickson

hujung tahun 2011 dah hampir sangat nak abih cuti sekolah.. baru sibuk aku duk cari tempat nak bawa Faidhi bersuka ria.. bukan ape..terpikir lak aku.. nanti buka sekolah cikgu tanya aktiviti cuti sekolah... aku risau jawapan dia.. setiap minggu ibu bawa gi shopping complex... itu bukan aktiviti yang gembirakan dia..aku je yang happy.

mula hubby ajak ke cameron... pikir kat sana sure Faidhi boring.. kami laki bini lak yg perasan honeymoon lagi... ha ha ha
so tema cuti yg utama adalah yang MENGGEMBIRAKAN FAIDHI.. pasti kena cari tempat yang ada mandi manda... laut aku tak nak....

so pilihan adalah a famosa melaka, bukit merah, bukit gambang, morib, & tiara.... survey2 dan ty kengkawan last2 tiara beach resort jd pilihan... walaupun harga melambung kena paham pasal masa tu adalah masa cuti sekolah dan tahun baru... jadi tahun baru 2012 kami sambut di Tiara Beach Resort....

so sabtu pagi kami bertolak ke PD... sampai sana bilik pun dah ready... tapi cuaca amatlah panas.. org ramai tapi tak ramai yg mandi mungkin pasal panas dan ramai lagi yang masih otw...

si Faidhi lak nampak je taman tema air tu dah mengelupur nak terjun.. jenuh aku pujuk naik bilik dulu, tukar baju, nak solat dulu.. then leh berendam sampai petang....

budak yang over excited nak terjun.....

 baru bbrp kerat manusia yang mandi
 nasib baik dapat bilik view taman tema

 okey... ready nak terjun.. tiada sesi bergambar psl ibu, ayah semua nak terjun....kamera tak sape teringin nak pegang... ha ha ha ha



BERSAMBUNG!!!!!!!!!

Read more...

folder draft dah clear.. aku yg makin mengong!!!

he he semua isi dalm folder draft aku dah clear... aku dah publish... ade yg dah delete... harap2 lepas ni takde post yg aku lupe publish... dah setahun dua baru terperasan.... hu hu hu

Read more...

CATATAN RAYA 2009 ( patut publish 2009 )

Tahun ni raya… aku dapat gak raya lama sikit coz dapat cuti direct. Opis aku yg dulu Cuma sekerat dua orgnye dah bertambah staf staf ,,, so leh le aku cuti lama sikit.
Raya kali ni aku ni ke sana sini bawa kamera tp yg pnye aku maleh nak snap gmbr.. so mmg takde gmbr raya ... PELIK KAN??? KE BINGUNG AKU NI???? So hanya catatan tanpa gmbr je lah aku coretkan


MALAM RAYA ( last ramadhan )

Tahun ni ari akhir ramadhan, aku duk umah parents aku coz mlm ni kena tido umah mertua. Jd sebagai satu2 nye anak pompuan aku kena le tolong mak aku masak.. ke mak aku tolong aku masak?? He he mana2 jelah janji hidangan raya siap.. jd seawal lepas zohor aku mula masak.. he eh awal ke tu.. coz pepai kenale gi shopping brg mentah dulu.. nasib baikle ade gak yg mak aku dah beli ahad lepas ..menu wajib raya ialah laksa, so yg lelain yg aku sediakan ialah sup tulang+sup ekor, gulai ayam, kuah kacang, rendang ayam, nasi impit ngan pulut kukus ( pulut ni rasa dia sebijik lemang malah lagi sedap tp dia tak dibakar tp dikukus dan dibalut daun pisang). Bapa aku tak suka lemang coz kadang2 keras, mentahle so pulut ni le pilihan dia.. mmg sesape yg rasa sure pilih ni lagi dr lemang... so dah siap semua tu.. aku ni teringin sgt nak mkn roti jala buatan sendiri… so buatle.. tiba2 bapak aku menambah dia nak mkn denagn serawa durian… bapaka ku gi le Gopeng nasib abika d e durian. Masa bapa aku blk dr beli durian dah 6 lebih.. so aku terus le mengopek utk buat serawa durian tu.. fuh nasib baik sempat masak sblm berbuka….
Lepas berbuka dlm kul 10 lebih kitaoarang ( aku, hb , dan si nakal tu) bertolak balik ke umah mertua ku di taman meru. Nasib baik kawin org dekat so raya leh main lompat2 tanpa perlu cabut undi nak raya kat mana tahun ni… Hb aku lak dr awal dah bgth dia mlm ni nak berjumap kengkawan yg lama so.. pukul berapa dia bali.. toksah citele.. yang pasti mlm tu faidhi meragam coz dia ni tak leh beralih tempat tido ( cam aku gak)… kul 2.30am br dia nak terlelap… itupun sejamsejam terjaga.. aku lak… tak tido le.. tido2 ayam huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


RAYA PERTAMA
Pepagi raya tu sementara nunggu hb aku dan mertua blk dari solat raya.. aku mandikan dulu si kecik tu... aku lak tahun ni tak gi solat raya coz tunggu si kecik.. InsyaAllah thn depan leh le gi bw sekali si kecik tu. Lepas solat hb aku blk bersama kengkawan dia beraya di umah mertua ku.. hidang je ape yg ade... dlm thari aku ajak hb balik umah mak aku coz member aku nak dtg beraya lak.. so lepas tu sehari suntukle kat umah parents aku melayan tetamu yg datang,, nasib baik dah ade juadah... mlmnye dlm kul 10 lebih aku ajak hb ke TESCO .. he he saje tgk2 TESCO lak umumkan tutup kul 1 pagi..... dkt2 kul 12 kitaoarang balik.. mlm ni aku dpt tido coz si kecik tu tak buat hal... mungkin sebab dia dah biasa tido umah parents aku.


RAYA KEDUA
Seperti biasa raya kedua (setiap tahun) adalah hari berkumpul kat umah opah hb aku di behrang. Kat sini dapatle jumpe sepupu dan makmak sedara hb aku... ms aku smpi tu mmg dah prepare utk mkn thari. So aku langkah kaki kanan tahun ni,,, h eh e tp turn lepas mkn lak maknanyer,,, lepas maghrib bertolak balik ke IPOH.. hu hu penatnyer!!!


RAYA KETIGA
Raya tahun ni lebih bermakna coz ari ni aku bertolak ke Teluk Intan untuk jumpe kengkawan (GP) yg lebih 10 tahun aku tak jumpe... rindunyer kat korang. Aku bertolak dr Ipoh ngan Shafa dlm kul 10.30.. punyelah payah aku nak larikan diri dari si kecik tu.. akhirnye berjaya atas pertolongan hb aku, abah dan emak... itu pun dia meraung giler2.. he eh sori yek faidhi ibu nak jumpe kengkawan... bukan selalu yek...
Dlm kul 12.30 kitaoarang berkumpul kat pizza hut, memula sampai aku nagn shafa, pastu miera nagn nana, pastu wan pun dtg bersama kakaknye,, pastu maisarah.. dlms ejam lebih berborak tunggu syieda tak sampai2.. aku call tak berangkat.. so shafa lak try call… hu hu syieda tak dpt dtg… tak bestnye lah.. ingatkan kali ni dpt kumpul…. Dah kenyang melantak pizza, aku, shafa ,miera ngan nana pg lak uamh miera beraya… kat sana zafira ( junior asputri) sampai.. dia ajak ke umah akma.. pegile… sembang2 punye sembang tak sedar aku dah melangkaui waktu yg aku janji nak balik… mesti faidhi angin ni.. so gerak balik dlm 6pm lebih sampai umah.. faidhis engih2 tgk aku pastu tiba2 dia nangis… sambil tolak2 aku dia kata ‘a bu inggal.. abu inggal ( maksudnye ibu tinggalkan dia le tu).. rupanye mak aku kata dr aku pg kejap2 dia mengamuk.. ok pun bila di bawa naik moto.. so keringle minyak motor tokwan demi nak pujuk dia..ayah pun dah tak leh nak pujuk.. rupanye smpi ek mlm dia dendam ngamuk ngan aku… huh u sori sayang…


RAYA KEEMPAT
Hari ni sepupu aku ( anak bapak) Iza melangsungkan perkahwinanye di Bagan Serai.. aku ajak sekali family mertua aku coz lepas tu alang2 terus nak penang rumah makcik hb aku. Tp tujuan plg utama aku nak bw Faidhi naik Feri.. dia tak penah lagi naik feri penang tu.. sampai penang dlm kul 5pm.. masa naik feri tu si faidhi punye suka... dah le sepanjang perjalanan dia duk main ngan damiya & arissa. Sian Atok dibuli diaorang dalam keta... sampai umah makcik.. faidhi dah kepenatan.. maklumle tak tido sepanjang hari.. so dia tertido atas sofa itupun selepas kekenyangan makan mee kari.. makcik nyambut kitaoarang denagn mee kari kali nie.. fuh layanzzzzz
Dalam kul 10.30pm bertolak balik.. so seperti yang dijangka jalan jem jem giler... dlm kul 3am baru smpi umah... penat tok sah nak cakaple.. esok dah nak balik tg malim pulak.. hu hu nampak gayanye aku raya atas jalan je tahun nie





RAYA KELIMA
Hari ni hari last cuti raya... esok aku dah kena keje ...so petang ni aku berkemas balik ke tg malim. Sebelum balik sempat singgah umah mertua jap. Mak ngan abah aku pun ade gi beraya sekali umah besannyer. Petang ni aku ngan hb tempuhi jem lagi... hu hu.. kul 9.30pm br sampai proton city..... sian hb esok pas subuh nak bertolak blk ipoh lak. Hu hu

Read more...

corat-coret hero ku... (post yg ku lupe nak publish... tersimpan dalam draft... patut publish Tahun 2009)

sekarang anak bujangku dah 2 thn lebih... bulan 8 ni genap 3 tahun umur dia... tapi keletah dia selepas melangkau angak 2 mmg menghiburkan walaupun kadangkala menguji kesabaran.. he he.. yg plg best dia dah panggil aku dpg sebutan betul.. bukan lagi ABU tetapi IBU... penghujung thn lepas ketika dia br 2 thn lebih sikit... seronok dan sejuk hatil dgr dia dah leh baca doa makan.. walaupun pelat tp masih ade.bunyi doa makan tu.. lebih kurang camni " Allahhuma... bayiklana... pima... dan seterusnya.. 123 hingga 10.. abc... dan alif ba ta.... dia dah leh sebut.. kalau dia cam terlupe just sebut bunyi depan dia dah leh sambung..... mulut dia skrg pun dah mcm mak nenek he he.. mana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi kan... kadang-kadang aku balik yg kena sound nagn dia.. malu je..

yang plg best..... dlm2-3 mg lepas.. cikgu kelas anak aku bgth aku sesuatu.. "lieza,,, ptg smlm faidhi jd imam... ha?? ngape lak... mcm ni, selalu bila azan si faidhi mmg suka duk tepi pastu mcm solat.. tunggang tungging ( style dia).. tapi smlm tiba2 dengar je azan.. tiba2 dia laung Allahuakbar dengan kuat pastu terus bergaya ngah solat kat tengah2.. bebudak lain diri belakang terus ikut tindak tanduk faidhi.. ( kira cam solat jemaah le)... he he .. semua pakat tunggang tungging... " cikgu dia lepas ni leh le ajar diaoarng solat.....

lepas dgr aku terus rasa seronok sgt.. aku doa biarle dia terus camtu... ikutkan si fadhi mmg dah lama suka ikut aku solat... pantang dgr azan.. terus msk bilik air kekonon ambik wudhuk pastu ambik sejadah solat... bila aku try nak ambik gmbr... mesti dia terus duk diam sambil sengih-sengih... mesti dia kata dlm hati... ape la ibu ni.. solat mana leh tunjuk2 he he he.. tp ari tu aku dpt gak curik sikit cuma bila dia perasan terus dia pandang aku...

Read more...

add reason leave : urusan bersama kengkawan

12 January 2012

itu le alasan aku mohon cuti ari tu.. setahun sekali wajib pegi bersuka ngan kawan2 aku ni..  mesti kena time keje pasal anak2 perlu dihantar ke taska... bertolak pun seawal org masuk keje...
aku awal2 dah prepare ayat supaya hero kecik aku a.k.a Faidhi tak mengetahui misi mak2 org yang hampir tak sedor diri ni...
agenda aktiviti pun dah ready... yg utama pastile melayan OMBAK RINDU..... 
pastu layan bowling... dah bertahun aku tak sentuh bola bowling... skills pun dah ke laut....
karaoke kena tunda pasal waktu dah hampir ke kemuncak.. tp shopping belum... so wajib dahulukan shopping...

tengok... aku asyik strike je ni!!!!
 macam nak strike je....
 iskh... tak strike rupanye... satu je lagi!!!!
 strike ni.....
 huh.. strike pun... yana ko jgn ingat skill aku dah ilang!!!

 TAHUN DEPAN KITA BERJIMBA LAGI YE!!!!!





Read more...

cuci sawang

sebelum aku mula membebel kat blog ni.. kenale aku cuci dulu psl dah bersawang gile blog aku ni... dulu dah penah ckp kat diri sendiri nak rajinkan update blog.. tp semua tu tggl janji ha ha ha ha... pastu kadang terpikir ade ke yang baca blog aku ni...
aarghh.. bebel je.. blog sendiri kan.. sape nak baca dialu-alukan.. sape nyampah jangan baca.... 
dah cuci sawang ni lepas ni aku boleh start bebel balik



Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP