SENYUM... TAK PERLU KATA APA-APA

22 November 2011




ALHAMDULILAH..... 
tak perlu nak coret panjang2.... hati berbunga-bunga.... senyum sepanjang hari....

Read more...

lupe lagi daaaa....

26 September 2011

lupe lagi... tu le sebelum ni duk kutuk hubby kata dia tak ingat tarikh2 penting... tengok2 aku yang lupe..dah tengahari baru teringat .... ni tahun kedua aku lupe.. tahun lepas pun aku lupe... ape yang aku lupe sangat tu???

Alhamdulilah hari ni genap 8 tahun usia pernikahan aku dan hubby... pejam celik pejam celik dah 8 tahun kami melayari bahtera rumahtangga... macam2 dah lalui..dari yang menggembirakan hingga yang mengguris hati... tapi Alhamdulilah semua tu kami dapat hadapi... cuma aku doa moga jodoh ini berkekalan dunia akhirat... dikurniakan zuriat yang soleh/solehah...  dan kami diberi kekuatan mengahdapai segala rintangan yang mendatang..

Read more...

RAYA 2011

09 September 2011

salam aidilfitri.. rasa belum terlambat kan nak ucap... raya kan sebulan....
raya tahun ni meriah bg aku psl ahli keluarga kami dah lengkap... kakak aku sekeluarga kembali ke pangkuan kami. yang paling happy tentulah abah emak kan...
pepagi raya dah menggedik bergambar psl abg ipar aku mmg buat keje sambilan ambik gambar.. so lepas ni kalau sedara mara kawin leh le ambik pakej kat dia.. aku pun duk cari tarikh pasal nak buat outdooor photoshoot utk kami sekeluarga...
cite raya nanti lain entry ye...





.

Read more...

SELAMAT HARI LAHIR SAYANGKU.... 8.8.2006 - 8.8.2011

09 August 2011

saya 5 tahun.....

ape punye ibu....dah berzaman br nak update cite besday anak sendiri.. ni baru sorang.... ampun sesangat... sejak tmpt baru ni .. aku punye kepala otak lagi berceramuk... dulu ok lagi psl pening hal keje.... tmpt baru ni dengan keje banyak itu leh tahan lagi... yang plg tak tahan kerenah manusia.. kdg rasa mcm duk kat kampung batak @ zaman ape tah.. fikiran manusia .. entahle... aku tak tahu ape sebenar diaorang ni nak... ape di pikiran diaorang.. atau diaorang rasa diaorang ni dah cukup bagus & pandai smpi tak boleh langsung nak ditegur.. yg tahu.. cari salah org....
haa tgk dah melalut.. tajuk entry psl besday hero.. iskh iskh.. berbalik pd entry aku ye...

8 Ogos 2011 genap usia Muhammad Nur Faidhi 5 tahun.. kejap betul masa berlalu.. dah besar rupanye anak teruna aku ni... mcm mana yang diharapkan oleh semua ibu bapa mcm tu juga aku... aku nak dia membesar jadi insan berjaya dunia akhirat... moga aku juga mampu jd ibu terbaik buat dia....

Read more...

SALAM RAMADHAN

29 July 2011


sempena bulan mulia ramadhan yg akan tiba tak lagi ni... aku nakwish pada semua :

  • minta ampun maaf andai ade menyinggung, mengguris hati sesape
  • moga kita dipanjangkan umur bagi menjalani ibadah puasa ni dengan penuh keberkatan
  • harap-harap aku dapat puasa sepenuhnye... means semua deria puasa... NO ngumpat2, NO dengar perkara bukan2, NO pandang bukan-bukan .. aminnnnnnnnn....

Read more...

Cerita jun tak abih lagi ni…

14 July 2011


1 jun 2011 permulaan aku di tmpt keje baru.. tak yah ko kecoh sgt lieza oiii bukan jauh pun ha ha ha.., tak kira arr nak cite gak…

Ekceli aku dapat pertukaran dalaman yang mana aku yg mohon…. So bg aku ade beza le statement “DITUKARKAN” dengan “MEMOHON PERTUKARAN” ade beza kan .. dari segi makna boleh ditafsirkan macam-macam….

So kepada kengkawan aku honestly mohon tukar atas dasar nak berubah angin serta nak cari pengalaman lain. Lagi satu aku plg nyampah dengan alasan bodoh panel kenaikan pangkat yang aku belum layak kerana masih bertugas di Jabatan yang sama. Tiada perkembangan kerjaya katanya… so sebagai menyahut cabaran aku minta tukar.. walaupun agak lama akhirnya permohonan aku diterima…

Maklumle dari hari aku jejak kaki di UPSI 11 Mac 2002 sehingga 31 Mei 2011 aku masih di jabatan yang sama. Bayangkan bos bertukar,,, officer bertukar… nama jabatan pun bertukar dari asal Pusat Penjaminan Kualiti jadi Pusat Pembangunan Akademik & Kualiti jadi Bahagian Pembangunan Akademik & Kualiti…

Dari awal telah aku ‘set’ kat minda… ape2 suasana baru aku mesti terima kerana ini ako yg mohon.. walaupun tempat yg depa campak aku ni bukan tempat yang menjadi pilihan aku…. Kerana dah mcm2 aku dengar.. tetapi bg aku dengar dan alami dua perkara yg amat berbeza… so positif kan diri…

Ternyata aku alami perkara yang sering dikatakan…. Tak perlulah aku bercerita takut membuka aib sesiapa dan takut jadi fitnah… Cuma ape yg aku doa sekarang Allah beri aku kekuatan menghadapi semua dugaan ni dengan tabah… berat aku nak hadapi sorang diri… aku nak dptkan sokongan… aku sendiri menjadi sandaran dan harapan utk perubahan baik yang diharapkan… jadi hanya Allah tempat aku mengadu dan memohon kekuatan … amin….

Read more...

bulan jun 2011.... akan terus ku kenang.. kenapa????

07 July 2011


13 MEI 1998 – 5 JUN 2011

Bulan Jun macam2 yg berlaku sampai aku tak tahu mana satu nak diceritakan… yg nyata semua yang terjadi bagi aku ade hikmah….

yang paling menggembirakan aku sekeluarag terutama ibu bapa aku adalah.. kakak kandung aku yang terpisah sejak 13 Mei 1998 telah kembali ke pangkuan kami sekeluarga… yang tahu cite ni akan tahu sejarah asal.. yang tak tahu biarlah aku ringkaskan…

berlaku konflik dalam keluarga sehingga abg ipar aku bertindak melarikan & menyembunyikan kakak aku dari kami sekeluarga. Pelbagai cara telah kami usahakan untuk mendapatkan dia kembali.. hari berlalu.. bulan berganti tahun hinggalah 4 Jun 2011. karnival upin & ipin yang diadakan di stadium indera mulia Ipoh menjadi tempat pertemuan…

Ikutkan aku ade ternampak kakak aku tetapi aku hanya perhatikan dari jauh . entah kenapa berat sekali hati aku utk pergi menegur. So aku ajak hubby terus balik rumah mak abah utk beritahu yg kakak aku ade di sana. Sesampai di rumah … umah mak aku berkunci… pelik.. mak tahu aku nak balik hari ni biasa dia takkan ke mana-mana.

Aku telefon hp abah…. Ya Allah … Engkau penentu segala.. rupanye abah ngan mak mmg dah stadium tu.. ade kenalan emak call bgth nmpk kakak.. dan minta mak dtg sana… masa aku call tu mmg mak ngan abah tengah berlaku drama “jejak kasih’…

Esok 5 Jun 2011.. kakak aku beserta suami dan anak dia dtg ke rumah mak.. berlaku le jejak kasih kali ke 2.. rupanye selama ni.. mcm2 perkara yang tak dijangka menimpa kamis ekeluarga tanpa disedari.. kakak aku pulang dgn seribu satu cerita… ade yg baik & buruk.. apepun .. yang penting kami sekeluarga telah kembali bersatu… senyuman mak & abah terukir setelah sekian lama merindui anak sulung mereka.

YA ALLAH YA TUHANKU, TERIMA KASIH ATAS SEGALANYA.. AKU BERSYUKUR.. LINDUNGILAH KAMI SEKELUARGA DARI NIAT SERTA PANDANGAN JAHAT ……..


p/s : sehingga hari ni semuanye kembali seperti dahulu seperti yang diharapkan. kakak aku dan keluarganye sering dtg rumah mak & abah.. dan bermalam di sana....

Read more...

I'm Yourss 1st Contest: Do I Look Gorgeous In A Kebaya?

19 May 2011

SALAM SEMUA..... he he setelah timbang tara, kilo, kati.. (malu giler nak join....) akhirnye aku join contest ni... punca utama kerana aku mmg peminat kebaya.... kat umah ade satu almari khas utk kebaya-kebaya aku je.... so aku sgtle teruja nak join contest ni.......

I'm Yourss 1st Contest: Do I Look Gorgeous In A Kebaya?


apatah lagi melihat hadiah yg begitu comel & cute sekali...... leh tambah collection fm kat fridge umah aku....

kot2 ade rezeki .... dapat lak ni... tuah ayam nampak di kaki ... tuah riezalieza... neena gorjes gonjeng yg bagi he he he he


so aku mempertaruhkan gambar ni pasal ni kebaya terbaru aku tempah... kain nye hadiah dari mak aku... dia kata ni corak terkini kebaya dari indon.... gambar ni aku amik kat opis baru-baru ni KHAS UNTUK JOIN CONTEST NEENA ni...



aku kan susah bergambar... so thanx & nak tag LIANA kerana jadi jurugambar .. meh le join contest ni... he he he


ni gambar kebaya tu dari depan... kalau neena nak tgk corak penuh kebaya tu he he he he




Read more...

aktiviti ahad - mandi manda kalumpang

29 April 2011

ahad lepas.. takde aktiviti menarik.. nak kuar shopping pun hubby mcm maleh memandu.. aku? lagile malas nak memandu meredah Kl tu... so hubby ajak gi mandi manda kat sungai area kalumpang resort tu...










ni le tukang ambik gambar kami

Read more...

entry makan makan sabah

27 April 2011

Masa kat KK ari tu ari pertama mmgle tak puas makan.. mkn tak kenyang.. kira main sumbat je psl lapik perut.. tambah2 yg dekat apsar Filipino tu… mmgle langsung tak menyelerakan aku, rupanye family aku pun x brp nak leh makan… sebabnye??? Mcm2 le… salah satus ebabnye selera tak masuk.. tak kena dengan tekak.. tp hari kedua tu… mmg rezeki le… puncanye… mak aku ni kan org kedah yg loghat utara agak pekat walaupun dah 38+- duk Ipoh kan…..… so masa dia nak cari washroom dgn selamba dia gi kat satu guard ni Tanya “ bilek ayaq kat mana?” aku terus tepuk dahi tp aku tgk org tu terus ckp ngan mak aku… tak lama lepas tu guard tu dtg kat bapak aku.. siap tegur bapak aku,,,, dia ty dr semenanjung ke.. dari mana.. bla… bla… bla… rupanye dia asal Ulu Kinta Ipoh.

Sampaile ke bab makan… bapa aku cite el dr smlm mkn mcm tak kenyang… guard ni terus rekomen satu kedai ni… ownernye org kedah… kawin dgn org sabah.. dah lama duk sabah.. tp lauk tengahari dia kebanyakkan lauk org utara… so ape lagi.. kami gi le…

Ternyata tak mengecewekan…. Makanle sepuas hati… smpi ari last tu.. owner tu siap pesan suh mkn tengahari kat ctu.. dia akan simpan lauk.. cuma dia kata psl dah lambat dia tak leh bw mak bapak aku ke pasar.. kalau tidak, kami leh pilih le lauk fresh then dia masakkan..

ni kedai pak non tu... di dalam bangunan wisma sabah

kedai dia ngadap ni.. bangunan yg cermin gelap tu METROJAYA SABAH

lauk+lauk+nasi+air utk 7 org makan =RM40.00.. percaya tak????? murah giler

sotong sambal... fresh sotongnye

kari kepala IKAN TUNA.. sedap wehhh

sayur simple tapi ttp tidak mengecewakan

gulai lemak nangka... perghhh...

bergedil.. plg sedap aku penah makan... rasa mcm murtabak ayam.... tapi tak berjaya korek resipi... sibuk duk makan...... (tangan org tak sabar nak mkn)

P/S : so sape gi KK sabah... aku mmg rekomen sepenuh hati ... gi kedai ni...lagi satu dia siap pesan .. kalau nak dtg call dia 2 hari sblm.. dia leh bw ko gi pasar... ko beli ape nak... dia masakkan..... lupe nak cite.. sarapan kami pagi tu utk 7 org berjumlah RM18 je... murah giler tak... menu nasi lemak , bihun goreng, ayam goreng tepung, pelbagai air....

Read more...

cuti cuti sabah... amik ko baru nak post...

22 April 2011

aku nak sambung story psl gi sabah awal bulan april hari tu..
ikutkan plan aku gi ngan hubby & hero aku je... tengok2 abah ngan emak nak ikut... tup-tup abg aku si pali & wife dia nak join... sib baik flyer fly ade promo.. aku naik air asia...
sampai sana dalam pukul 4.. kat sana aku tido kat hotel asia city di tengah bandar KK.. deat dengan pasar filipino.. dekat dgn waterfront tu.. kira serba serbi dekat.. hotel ni ala-ala biasa je... view tak cantik ... tp psl mak aku ckp bukan kita nak terperap dlm bilik... bilik tu hanya nak tido mandi je ... so belasah je....
sampai-samapi check in, solat terus terjah pasar filipino.... aku tak membeli pun psl mcm biasa brooch mutiara bykle.. sedangkan aku mmg byk stok brooch tu.. yelah asal org gi sana beli tu bg aku sbg souvenir .. yg tak pakai lagi pun ade...... so aku beli ikan bilis, ikan masin, sotang kering.. psl mmg murah betoi..
pastu gi tgk ikan bakar, sotong bakar, udang bakar... aku ratah sikit je.. psl tak berapa selera...dgn suasana dan keadaan...
balik mandi2 slat kuar balik.. mlm first ni kami terjah pasar malam... mmg byk giler brg yg dijual... rambang mata...
esok pepagi.. bgnle kul 6.. ingat nak solat subuh... amik ko terang benderang... lupe sgt kat sana subuh awal... solat kul 6 dah mcm solat kul 7 le kat sini... jadile subuh gajah... ha ha ha ha
lepas solat terus keluar.. misi nak gi kaki gunung kinabalu...
last2 sewa keta... dgn kereta le kami memusing byk daerah kat sabah tu, dari Gunung Kinabalu... yg aku ingat kami ke Kundasang, Tanjung Aru, Karamusing, Tamparulli, Menggatal dll... berjasa sungguh keta sewa tu... kuar seawal 8.00 pagi... kami balik ke hotel hampir 11.00 malam... huwaaa punyele penat tp best... he he he he
last day tak kemana... cuma gi taman buaya di Tuaran... pusing2 tgk one borneo.. ( dkt Tune hotel) tapi tak singgah psl nak gi makan.. dah siap order ... so kena makan dulu sebelum naik flight balik kul 3.45pm....( psl makan ni enxt entry ye).... gambar tak byk sgt psl semua yang pergi adalah KETURUNAN yng tak suka amik gambar & tak suka bergambar... so stp kali aku yg kena suh depa bergambar.. baru le nak.... tension.... tension...

minah senget yang tak berapa senget

keluarga riezalieza
emak abah kesayanganku

ultraman di taman buaya
di national park gunung kinabalu
matahari terbenam di tanjung aru
pali ngan nana


Read more...

nanti ku ceritakan..

11 April 2011

gambar di national park kinabalu...

hari ni br start keje... nanti aku cari masa ceritakan ye..

Read more...

mood cuti sudah melanda......

06 April 2011



doakan percutian kami dipermudahkan.... amin......

Read more...

i city.. akhirnye aku jejakkan kaki gak ke sana...

05 April 2011

layan je gmbr... gmbr gedik gi i city malam mg lepas.. org lain dah lama jejakkan kaki.. aku br hegeh2 nak pegi ha ha ha ha...





Read more...

sedih ke??? tp kena enjoy... itu kata Dr...

04 April 2011


susah nak aku bicarakan kat blog aku ni.. tp aku idok sedih menggila kerana tak syak pun.. tp apepun aku harap ade sinar kembali...

Read more...

mcm ni ke rasanye???

01 April 2011

sejak aku mula didatangi sang bulan tu... inile kali pertama aku diserang sakit yang menggila kat bahagian EN RAHIM tu... selama ni bila org duk cerita psl senggugut.. jenuh aku duk pikir sakit sgt ke... tapi dari segi positifnya.... aku dapat rasakan kasih syg hubby aku.. sape yg kenal hubby aku tahule yg dia amatlah tidak romantik.. so jgn haraple.. nak dpt ape2 surprise ke @ nak jln berpimpingan tangan ke,, nak peluk ketika bergambar ke... smpi ade kala aku terpikir dia ni mmg tak brp sayang kat aku ke... tp rupanye....
kali pertama aku lihat pengorbanan dia masa aku lepas bersalin Faidhi dulu... mlm td lagi sekali aku dpt lihat rupa sebenar dia... kesian dia tak tido mlm menggosok, mengurut, menungku perut ku... jenuh aku suh dia tido... tapi tak dipedulikan... dia duk pujuk ajak aku ke klinik.. tp aku tak mo psl aku tahu ni semua simptom cik bulan... dia agak risau psl satu lagi bermain di fikiran dia seandainya bukan cik bulan.. tp ade sesuatu berlaku.. maklumle cik bulan dtg lewat 5 hari dr sepatutnya... lepas tu pulak aku sakit menggila.. dah mcm contraction nak beranak...hu hu tp aku pujuk hati.. ni cik bulan yesss pasti cik bulan......

Read more...

ok ke?

24 March 2011

so kengkawan ok ke?


ekceli aku dah post dah gmbr ni dlm pesbuk aku..t p saje nak share ngan rakan di blog.. aku ni mmg jenis tak suka berselendang/shawl yg beli2 melilit kepala.. apatah lagi yg nak di'pin' di kepala.. rasa semacam & tak selesa... lagi satu aku rasa muka aku dah macam bola le...tp ade sekali tu budak opis aku a.k.a protege aku. si eina ni beli kat opis sebelah so dia suh aku cuba.. dia kata tak yah pin kepala.. so sebab tak yah pin kepala aku setuju.. rupanye mmg senang.. siap aku cuma guna 1 pin sahaja.. yg penting selesa.... so aku beli le gak.. & rasa lepas ni nak cuba pakai lagi... psl muka kurang nmpk bulat.. pastu husband pun kata ok... nampak sedikit lagi muda.. ha ha ha ha

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP