CUTI PAKSARELA...

30 July 2009

Masa buat entry ni aku kat kedai mak aku.... hb aku lak menuju ke selatan... tujuannye.. nanti aku cite.. tp ms ni aku dah dpt good news dr hb...
ekceli skrg ni ngah 'bercuti' a.k.a dipaksa bercuti.. apalagi kes H1N1 le.. mulanye student je dikuanrantin di kolej.. tup-tup ptg smlm dlm 4pm lebih aku dpt berita UPSI diarah tutup keseluruhan... means semua tak leh berada di UPSI.. sape yg takde simptom bolehlah blk kg.. sape yg dah ade kenale kuanrantin diri demi kebaikan bersama. lama gak dr 30 hb hingga 5hb..
SERONOK? tak gak.. coz bercuti dlm keadaan terpaksa.. honestly dr hati aku gusar.. bilale wabak ni nak berakhir.. aku lebih rela bekerja dr bercuti tp dlm keadaan yg terpaksa begini... erm dahle bulan depan nak sambut ramadhan...
Wabak H1N1 ni aku rasa lebih gerun dr denggi coz jangkitan lebih mudah terjadi. so sesape yg dah suhu 38 dan ke atas better terus gi check.. bukan ape takut gak.. tambahan pg td aku baca berita psl mangsa ke 4 korban H1N1 hanyalah seorang remaja berusia 20. berpunca dr demam yg disangka biasa rupanye dia sudah dijangkiti wabak tersebut. aku pun sebenarnye batuk tetapi aku dah pegi jumpe doktor sbg langkah awal.. Alhamdulilah cuma batuk tanpa demam. mungkin psl cuaca yg agak berjerebu ditambah pula dgn musim buah kan.... erm dah bedal durian bagai mana tak batuk.. sendiri makan sendiri tanggungle.....

Read more...

TAHNIAH AJUN & AZURA

23 July 2009

hu hu aku terima 2 ehh bukan tapi 3 berita gembira....

* Ahad (19 julai 2009) Ajun a.k.a ( opismate) aku dah selamat bersalin.... dpt baby boy

* Selasa ( 21 Julai 2009 ) azura a.k.a my best friend dahn confirm pregnant so.. insyaAllah dlm mac 2010 zura dah jadi mama

* Hari ni tamat audit iso ( recertification audit) .. dan yg plg lega takde NCR cuma OFI.. takpelah dah cuba yang terbaik.. kita buatle improvement kan.. lepas ni leh le tarik nafas sikit.. dah berhempas pulas smpi naik demam aku.. hu hu boss aku a.k.a K anis.. org plg lega kot coz dia yg bagai nak rak duk pulun... yg lain pun sama... tahniah buat semua warga UPSI

itu je utk N3 kali ni.. bawah ni aku tepek gmbr anak si Ajun....


Muhammad Rusydi Mohd Rafie

Read more...

manusia pentingkan diri....

17 July 2009

aku bengang giler kat empunya keta kat bawah ni.. rabu lepas.. dlm 12.30... pengasuh taska sms aku kata faidhi tak sihat.. so aku kata eku nak ambik bawa ke klinik before 1 coz kang waktu rehat semua klinik ni tutup... so aku terus trn nak ambik faidhi.. tup-tup aku tgk keta zura di 'blok' oleh keta ni.. bayangkanlah betapa sakitnye hati aku... angin giler....nasib baik bukan kes kecemasan... ikut hati mcm nak calarkan je tapi aku beristifar panjang2... cuma aku nak tuan punye kereta ni JGNLE PENTINGKAN DIRI.. SANGGUP PARKING SESUKA HATI JANJI DEKAT... COZ AKU TGK BYK LAGI PARKING CUMA AGAK JAUH DR BGN CANSELORI NI... TP BUKAN JAUH MANA PUN... DASAR MANUSIA TAKDE OTAK.... KENA KAT BATANG HIDUNG SENDIRI BARU TAHU...

Read more...

TAKZIAH DAN AL FATIHAH

12 July 2009

ahad.. aku berada kat ipoh... pukul 7am aku terima sms dr k akmar... sms berbunyi " td mak la call, acu taska meninggal" kemudian diikuti sms dr k fudza memberitahu pengkhabaran yg sama cuma ade sedikit pertambahan iaitu " dekat nak subuh td".. 2-3 kali aku baca sms tu mcm tak percaya... sesiapa yg menghantar anak di taska upsi pasti mengenali arwah. walaupun arwah bukan pengasuh kelas faidhi tetapi aku sering bertegur sapa dgn arwah memandangkan arwah merupakan seorang pengasuh yg penyayang... tak penah aku dgr dia meninggikan suara.. arwah cuma penah beberapa hari ditugaskan menjaga kelas faidhi.. ketika tu aku berkata pada arwah " lega hati lieza acu jaga kelas faidhi " tp sekejap je kemudian ditukarkan kembali ke kelas 1 thn memandangkan budak2 dr kelas baby mengenali arwah.. jd utk memastikan baby yg masuk ke kelas setahun tidak meraung.... arwah mengasuh di kelas setahun...setahu aku yg baby plg rapat dgn arwah adalah Fatir.. pepagi menangis bila dihantar kecuali disambut oleh arwah acu barulah dia nak.. mcm mana esok ye... SEMOGA ALLAH MENCUCURI RAHMAT & SEMOGA ARWAH DI TEMPATKAN DI KALANGAN ORG-ORG YG BERIMAN.. AMIN... AL FATIHAH

Read more...

Faidhi dan alasannya...

11 July 2009

8.8.2009 ni anak bujang aku dah menginjak ke usia 3 thn...thn ni plan nak sambut sekali ngan besday fauzan anak sedara aku. tgkle mcm mana nanti...
entry kali ni aku nak berkisar 'pe' el' si faidhi ni... bukan keletah tapi ayat2 yg kuar dr mulut dia... apa saje yg dijawabnye pasti disertakan alasan.. ikut hati kdg geram coz ade je nak dijawabnye tp itu tanda otak dia berfungsi baik coz dia leh berfikir utk menjawab...kadang sukar nak percaya yg ckp tu budak berusi 2 thn...sampai ade yang bertanya aku... mcm mana atau ape aku bg dia makan smpi dia keletah mcm tu.. he he entahle.. apepun aku bersyukur sgt pada Allah kerana dikurniakan anak yg pintar dan cerdas.. aku doa kepintaran ni akan kekal dan membawa faidhi ke mercu kejayaan..Amin... so kat bwh ni aku letakkan dialog2 dia yang mencuit dan aku ingat... tp kena baca dalam pelat dia ye...

1. ibu : Faidhi... tak yah pakai pampers ye.. ad kan dah pandai cakap.. nanti nak kencing berak bgth ibu
jawab nye: eee jgn ibu... nanti AD berak bucuk nanti... (smbl buat muka)

*sabar jelah... ayat ni ms mula aku nak ajar dia supaya tak pakai pampers.. tp skrg dia dah boleh tak pakai pampers.. cuma tido hari bekerja aku pakaikan... takut dia terkencing .. jenuh lak aku kelam kabut nak pg keje.

2. ayah : Faidhi jalan ye... Faidhi berat ayah tak larat le nak dukung.
jawabnye : Jgn.... nanti keta tu dtg nanti langgar AD ( smbl jari tunjuk ke arah kereta lain)


* masa ni baru trn keta nak ke tesco..jadi ayah pun dukungle smpi ke dlm tesco.. coz ayah kata anak dah cakap camtu.. kang jd ape2 nyesal lak..

3. Tok: faidhi... tok ikut ye... tok pun nak gi makan
jawabnye : tak leh, tak leh... keta ayah dah penuhle... ayah dah basuh keta... AD nak pg mkn je...tok macuk umah...

* ni masa mak aku usik konon nak ikut kitaorang balik....

4. Acikcik a.k.a zura : AD acik nak ikut leh?
jawabnye : tak leh.. Ad nak naik keta cik meg.. acik tinggallah... cian cik sepoi


*ni masa zura antar aku ngan Faidhi kat keta k meg otw nak blk ipoh...sepoi tu hb zura yg nak dtg dr johor.

5. ibu : Faidhi kita gi kedai ye..
jawabnye: na nak... AD nak lik umah... kona kona ( smbl suruh kona coz kona jln balik uamh, terus jalan arah Yat Fong)
acikcik : ehh kita gi kedai dulu le... acik ngan ibu nak beli ikan... nanti mlm nak makan
jawabnye: na nak beli ikan.. nak nak ( dah start menangis
acikcik: ngape tak nak beli ikan... sian acik ngan ibu nak mkn ape mlm ni ?)
jawabnye: na nakkkkkkkk.....
ibu : ngape?
jawabnye : na nak beli ikan NANTI POLIS TANGKAP NANTI... (masih menangis)


aku ngan zura terus tergelak smbl pandang sama sendiri... ni le ALASAN PALING TAK LOGIK PENAH AKU DENGAR... beli ikan pun leh kena tangkap ke... tgkle si Faidhi ni... asalkan dia dpt pertahankan kehendak dia.. mcm2 alasan dia leh bg termasuk yg tak logik tu.. dan hari2 aku akan dengar alasan dia yg pelbagai tu...sebenar nye aku bangga coz reason2 tu bukanlah yg diajar kepada dia... itu ayat2 spontan yg terlintas kat otak dia...he he anak ibu, anak ibu......

Read more...

coretan kali ini

agak lama aku tak update blog. sebenarnya byk yg aku nak ceritakan utk dikongsi ngan kengkawan blogger tp tak berkesempatan. kali ni bukan sindrom'M' a.k.a MALAS yang melanda.. tetapi sejak kebelakangan ni terlalu byk keje. kadang2 smpi blk umah aku rasa cam otak aku dah tepu.... nasib baikle semalam bos aku kembali ke habitnya... he he nak tahu ape... mengemas.. sebenarnye itule yg kitaoarang akan lakukan bila terlalu stress dgn keje... dan aku rasa perkara ni akan jadi setiap kali nak hadapi audit oleh sirim.... so smlm akibat dr masalah fotostat yang tak berkesudahan rosaknye.. akhirnya technician dpt kesan akibat nya adalah dr kedudukan mesin tu... rupanye permukaan lantai siling opis tu tak rata.. mengakibatkan mesin tu dlm keadaaan senget ( tp kalau tgk tak perasa coz mesin tu kan besar gabak) so toner nye berkumpul di satu tempat.. akibatnye mcm2 problem....

so smlm... aku, yana , bos a.k.a k anis, dan alina memulakan operasi mengemas sebaik saja technician tu beredar.. masing2 merehatkan kepla dr memikirkan kerja-kerja yang bertaburan atas meja memasing... dr operasi membuka siling utk tarik kabel internet hinggale ke menyapu... akhirnya siap.. rasa lega walaupun penat badan coz at least otak dapat rehat....

tp mmg nyata penat badan tak seteruk penat otak.... patutle org keje makin tinggi kedudukan walaupun kita tgk dia relaks ade pangkat kedudukan tp otak terpaksa diperah.... dan hari ini nyata kita lihat... golongan ni lebih ramai dilawati oleh pelbagai penyakit dr golongan yang memerah keringat badan, berpeluh keje menggunakan tenaga fizikal...

kalau kita imbas kembali... mesti kita leh perasan org zaman dulu ( atok nenek moyang kita dan seangkatan) susah kita nak lihat mereka sakit... kalau sakit pun sakit tua.. beza betoi dr zaman skrg... baru menginjak ke usia 30 an macam2 penyakit kita dgr... mana taknye kita asyik duk terperap dlm aircond buatan manusia.. akibatnye sengal smpi ke tulang...dulu hanya lah aircond semulajadi yang menyihatkan... itu belum lagi dipikirkan pemakanan yang rata-rata menyedapkan dan menyelerakan tp belum pasti menyihatkan he he he...

aku sendiri kadang-kadang rasa sengal badan.. dah mcm org tua.. sedangkan umur masih lagi dalam carta kalendar tu...bila MIL aku urut badan aku.. dia selalu membebel... tapi bebelan dia lebih kepada nasihat supaya kita jaga kesihatan... tambahan kita org pompuan .. kalau sayang hb kita jagalah kesihatan kita luar dalam...my MIL dah 60an tp Alhamdulilah masih sihat dan kuat melakukan kerja-kerja harian.. malah masih mampu mengurut.. dia punye kederat mengurut kalah org muda... mak aku lak.. dah 50 lebih tp still mampu uruskan kedai makan dia... rutin dia isnin-jumaat pukul 12 br tido.... tp kul 5am dah bangun utk ke kedai.... dia memasak means berdiri bermula waktu itu smpi le ke mlm... tp Alhamdulilah.... nak dgr dia demam pun susah... aku penah gela mak aku Xena warrior princess he he nak tahu psl ape... dia ni tgnnye dah mcm kebal... kuali panas tu selamba je dia pegang tanpa kain... melecur pun tak gak ...coz dia kata kulit dia dah tebal... bapak aku dan FIL dua-dua pun syukur masih sihat..

bila aku tgk mereka semua, aku terfikir andai kata umur aku panjang, bila aku tua nanti adakah aku sihat mcm mereka? betoi kata org mencegah lebih baik dr mengubati... so kalau rasa nak sihat smpi ke tua jagalah kesihatan terutama pemakanan... tp cakap mmg senang nak buat mmg erm...... entahle...

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP