CORAT-CORET BITARA........

04 December 2008

23 /12/2008..

ari ni aku bertolak menuju ke port Dickson untuk BITARA.. gi sana naik keta ngan k anis. Sepanjang perjalanan macam2le kitaorang mengomel ttg bitara ni. Ada positf ( dgn tujuan nak naikkan semangat utk hadiri bitara ni dgn hati terbuka).. ade gak omelan negatif ( for sure le coz mmg tak berkenan betoi nak gi ).. tapi kali ni nak atau tak aku ngan k anis kena gi gak. Maklumle dah 4 kali nama dipanggil tp kitaorang TERPAKSA tolak atas sebab kerja yek.. bukan nak ngelat.

Lebih kurang pukul 2 pm lebih kitaorang sampai.. ohh tidak.. ni tempat yg aku dtg masa aktiviti berakit sewaktu induksi 2004 dulu.. tgk air laut je hati aku dah berdebar-debar. Debar nye ngalahkan kali pertama nak temuduga keje je.

So.. sbg org pertama yg sampai aku dan k anis ape lagi memilih katil yg plg best kononnyer... he he rasa cam nak hadiri kursus kecemerlangan SPM je. Maklumle kena tido dlm dorm. Sejak keluar dr alam sekolah.. kalau tido mesti kat hotel.. tup tup kali ni tido kat dorm.. takpe layan je.. nasib baik living bitara kali ni.. semua dorm dah dilengkapi dengan penghawa dingin.. coz kalau ikut kata kengkawan yg dulu time diaorang masih pakai kipas....

Setel je pilih katil kitaorang bergerak ke port dickson utk tujuan tenangkan minda.. he he.. sebenornye tak sanggup nak duk lama-lama dlm dorm tu. Puehle ati ronda-ronda pekan pd smpi kul 6 lebih. Sempatlah aku sambar sehelai seluar dan menyinggah di pizza hut. Masa smpi tu tgk peserta yg lain dah ade... ramai gak yg tak kenal coz kebanyakan adalah staf baru. Adele 2-3 kerat yg seangkatan ngan kitaoarang nie.

24/12/2008..

ari ni pagi dijadualkan ade explorace ngan management game... layan jelah... 2 group dicombinedkan jd satu... so group aku CITRA digabungkan dgn group OREN... he he lawak gak sepanjang game ni.. yg nyata aku dpt gelaran baru CIK PUTEH.. he he gelaran diberi oleh Dr. Rashid... melekat gak nama tu smpi abih bitara... tp kalau org tak tahu mesti pelik camner aku dpt gelaran tu coz kalau tgk kulit aku ni bkn kategori putih... tp sebenarnye disebabkan masa game tu aku ni kan antara yg bising tp diaoarang tak tahu nama aku, time tu aku pakai baju putih... itule punca gelaran tu...

Lepas zuhur.. waktu yg aku plg tak nak.. acara berkayak... ikutkan hati nak je aku buat degil tak join.. tp bila fikir balik nanti org kata mengada-ngada atau tak nak bg komitmen aku dgn berat hati gak join kayak... dlm hati punyele berdoa dpt pasangan yg tahu berkayak takpun at least org tu tahu berenang coz aku ni tak tahu berenang.. coz aku dah dpt rasa sure akan terbalik kayak aku nanti memandangkan laut bergelora lain mcm.. angin pun menakutkan je...

So selepas dibahagikan pasangan dan juga life jacket kitaoarang pun mula berkayak ( tanpa diberi penerangan lanjut mengenai keselamatan or penggunaan life jacket) seingat aku yg dijelaskan hanya le cara2 cara naik kayak, camner nak pegang dayung, camner nak mendayung itu jelah) aspek paling penting tak diberi penerangan.. tp aku dpt ingat sikit2 coz 4 thn lepas aku dah penah dtg sini.. so itule aku guna sebagai panduan...

Bermula le episod suka duka aku.... hu hu.. mula kayak tu mmg le takut tp aku kuatkan hati gak.. dah jauh gak kira-kira 2 km.. adele seorang pakcik nelayan naik bot dtg kat kitaoarang. Pakcik tu siap ckp.. ngape korang berkayak ari ni? Ari ni angin lain macam.. angin maut ni... uhh lepas dgr ckp pakcik tu bertambah gerun le aku... partner aku pun dah lain mcm.. ( for your info.. partner aku ni kira berumur gak) patutnye dia ni tak patutle disuruh berkayak...

Tiba-tiba aku terpandang belah kanan.. alamak.. ombak tinggi giler... pang... terus kayak kitaorang dan kitaorang sekali tercampak.. alamak.. nak berpaut pada kayak.. aku tgk kayak kitaorang dah jauh dipukul ombak.. aku pun ape lagi tawakal le bergantung penuh pd life jacket memandang kan aku ni tak reti berenang.. dlm kekalutan tu aku lihat partner aku tergapai-gapai rupanyer dia langsung tak tahu fungsi life jacket.. aku pun cuba le menenangkan dia dgn suh dia pegang life jacket dia dan stabilkan diri utk elak tenggelam... rupanye kata2ku disalaherti.. dia berpaut pd aku apalagi.. aku tenggelam le sekejap... argh.. aku meronta lepaskan diri. Aku siap tendang2 dia ( aku tahu partner aku ni cemas dan tak sedar tindakan dia membahayakan aku) aku sempat melambai ke arah kayak yg berhampiran supaya dtg dekat agar aku leh berpaut pada kayak diaoarng coz aku mmg dah lemah giler... lastly aku bersyukur sgt bila ade seorang dr peserta ni nmpk dia terus terjun dr kayak dia berenang ke arah aku...dia le yg ampung aku sementara tg bot penyelamat ( kalau tg bot ni sempat kot kita ni kembali ke ..........) sambil tu dia gak sempat memberi aku semangat dgn kata-kata yg betoi2 buat aku kuat.. tima kasih byk .. aku akan ingat jasa dia sampai bila-bila... pada org yg patutnyer bertanggungjawab MEMAKSA org berkayak ni.. ingatle.. setakat insurans yg dijanjikan tak boleh ganti nyawa org le... nasib baikle partner aku tu takde sakit jantung ke.. dahle pairkan org main sukahati mak bapak korang je....lagi satu aku nak bagitahu pd yg mulut takde insurans tu AKU BUKAN FOBIA LAUT yek... aku msh leh kayak atau buat aktiviti laut asalkan cara korang tu betul.. aspek2 penting jgn lupe.. terutama aspek keselamatan...tiba tiba gak aku teringat kata salah seorang peserta ni... “agaknyer kursus &@#$%# ni mmg biasa kot yek diaorang bw urus setia selori?’ kitaorang dlm dorm tu pakat gelak giler dgr ayat tu .. penjodoh bilangan yg digunakan tu mmg sesuaiiiiiiiiii sgt...

25/12/2008

Takde yg menarik kelas bermula dgn fasilatator yg berlainan menjelaskan nilai-nilai bitara.... luckily group kitaorang dpt fasiliattor yg best so.. mmg tak sempat ngantuk. Hari ni kira menghitung hari je nak balik esok.... dah rindu sgt kat budak buchuk aku tu

Mlm ni ade mlm bakat.. aku ngan group aku buat sketsa pendek & boria... he he berguna gak ilmu boria masa sekolah dulu.. kalau cikgu boria aku tahu ni sure dia bangga.. tak sia-sia aku wakil sek sampai peringkat negeri huh u hu

26/12/2008

Hari yg plg dinantikan.. petang ni leh balik rumah.... tp acar ari ni abih lmbt giler . kul 6 lebih baru dpt bertolak balik.. smpi tg malim dlm kul 8 lebih.. sampai je aku tgk buchuk aku dah menanti dengan senyuman.... mlm ni gak aku bertolak balik ipoh coz aku ambik cuti... kul 12 lebih br smpi ipoh.. ngantuknyer nasib baik esok cuti...

KESIMPULANNYE :

i) kat kursus ni aku dpt ramai kawan baru.. yg dulu tak penah jumpe tp kat sini jd mesra.

ii) kursus ni tak membezakan taraf jawatan.. so semua sama.. dr yg plg atas ke plg bawah semua sama.. kena tido dorm.. kena buat aktiviti ... kena kayak...

iii) itu je kot yg aku leh simpulkan... hu hu

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP