CORAT-CORET BITARA........

04 December 2008

23 /12/2008..

ari ni aku bertolak menuju ke port Dickson untuk BITARA.. gi sana naik keta ngan k anis. Sepanjang perjalanan macam2le kitaorang mengomel ttg bitara ni. Ada positf ( dgn tujuan nak naikkan semangat utk hadiri bitara ni dgn hati terbuka).. ade gak omelan negatif ( for sure le coz mmg tak berkenan betoi nak gi ).. tapi kali ni nak atau tak aku ngan k anis kena gi gak. Maklumle dah 4 kali nama dipanggil tp kitaorang TERPAKSA tolak atas sebab kerja yek.. bukan nak ngelat.

Lebih kurang pukul 2 pm lebih kitaorang sampai.. ohh tidak.. ni tempat yg aku dtg masa aktiviti berakit sewaktu induksi 2004 dulu.. tgk air laut je hati aku dah berdebar-debar. Debar nye ngalahkan kali pertama nak temuduga keje je.

So.. sbg org pertama yg sampai aku dan k anis ape lagi memilih katil yg plg best kononnyer... he he rasa cam nak hadiri kursus kecemerlangan SPM je. Maklumle kena tido dlm dorm. Sejak keluar dr alam sekolah.. kalau tido mesti kat hotel.. tup tup kali ni tido kat dorm.. takpe layan je.. nasib baik living bitara kali ni.. semua dorm dah dilengkapi dengan penghawa dingin.. coz kalau ikut kata kengkawan yg dulu time diaorang masih pakai kipas....

Setel je pilih katil kitaorang bergerak ke port dickson utk tujuan tenangkan minda.. he he.. sebenornye tak sanggup nak duk lama-lama dlm dorm tu. Puehle ati ronda-ronda pekan pd smpi kul 6 lebih. Sempatlah aku sambar sehelai seluar dan menyinggah di pizza hut. Masa smpi tu tgk peserta yg lain dah ade... ramai gak yg tak kenal coz kebanyakan adalah staf baru. Adele 2-3 kerat yg seangkatan ngan kitaoarang nie.

24/12/2008..

ari ni pagi dijadualkan ade explorace ngan management game... layan jelah... 2 group dicombinedkan jd satu... so group aku CITRA digabungkan dgn group OREN... he he lawak gak sepanjang game ni.. yg nyata aku dpt gelaran baru CIK PUTEH.. he he gelaran diberi oleh Dr. Rashid... melekat gak nama tu smpi abih bitara... tp kalau org tak tahu mesti pelik camner aku dpt gelaran tu coz kalau tgk kulit aku ni bkn kategori putih... tp sebenarnye disebabkan masa game tu aku ni kan antara yg bising tp diaoarang tak tahu nama aku, time tu aku pakai baju putih... itule punca gelaran tu...

Lepas zuhur.. waktu yg aku plg tak nak.. acara berkayak... ikutkan hati nak je aku buat degil tak join.. tp bila fikir balik nanti org kata mengada-ngada atau tak nak bg komitmen aku dgn berat hati gak join kayak... dlm hati punyele berdoa dpt pasangan yg tahu berkayak takpun at least org tu tahu berenang coz aku ni tak tahu berenang.. coz aku dah dpt rasa sure akan terbalik kayak aku nanti memandangkan laut bergelora lain mcm.. angin pun menakutkan je...

So selepas dibahagikan pasangan dan juga life jacket kitaoarang pun mula berkayak ( tanpa diberi penerangan lanjut mengenai keselamatan or penggunaan life jacket) seingat aku yg dijelaskan hanya le cara2 cara naik kayak, camner nak pegang dayung, camner nak mendayung itu jelah) aspek paling penting tak diberi penerangan.. tp aku dpt ingat sikit2 coz 4 thn lepas aku dah penah dtg sini.. so itule aku guna sebagai panduan...

Bermula le episod suka duka aku.... hu hu.. mula kayak tu mmg le takut tp aku kuatkan hati gak.. dah jauh gak kira-kira 2 km.. adele seorang pakcik nelayan naik bot dtg kat kitaoarang. Pakcik tu siap ckp.. ngape korang berkayak ari ni? Ari ni angin lain macam.. angin maut ni... uhh lepas dgr ckp pakcik tu bertambah gerun le aku... partner aku pun dah lain mcm.. ( for your info.. partner aku ni kira berumur gak) patutnye dia ni tak patutle disuruh berkayak...

Tiba-tiba aku terpandang belah kanan.. alamak.. ombak tinggi giler... pang... terus kayak kitaorang dan kitaorang sekali tercampak.. alamak.. nak berpaut pada kayak.. aku tgk kayak kitaorang dah jauh dipukul ombak.. aku pun ape lagi tawakal le bergantung penuh pd life jacket memandang kan aku ni tak reti berenang.. dlm kekalutan tu aku lihat partner aku tergapai-gapai rupanyer dia langsung tak tahu fungsi life jacket.. aku pun cuba le menenangkan dia dgn suh dia pegang life jacket dia dan stabilkan diri utk elak tenggelam... rupanye kata2ku disalaherti.. dia berpaut pd aku apalagi.. aku tenggelam le sekejap... argh.. aku meronta lepaskan diri. Aku siap tendang2 dia ( aku tahu partner aku ni cemas dan tak sedar tindakan dia membahayakan aku) aku sempat melambai ke arah kayak yg berhampiran supaya dtg dekat agar aku leh berpaut pada kayak diaoarng coz aku mmg dah lemah giler... lastly aku bersyukur sgt bila ade seorang dr peserta ni nmpk dia terus terjun dr kayak dia berenang ke arah aku...dia le yg ampung aku sementara tg bot penyelamat ( kalau tg bot ni sempat kot kita ni kembali ke ..........) sambil tu dia gak sempat memberi aku semangat dgn kata-kata yg betoi2 buat aku kuat.. tima kasih byk .. aku akan ingat jasa dia sampai bila-bila... pada org yg patutnyer bertanggungjawab MEMAKSA org berkayak ni.. ingatle.. setakat insurans yg dijanjikan tak boleh ganti nyawa org le... nasib baikle partner aku tu takde sakit jantung ke.. dahle pairkan org main sukahati mak bapak korang je....lagi satu aku nak bagitahu pd yg mulut takde insurans tu AKU BUKAN FOBIA LAUT yek... aku msh leh kayak atau buat aktiviti laut asalkan cara korang tu betul.. aspek2 penting jgn lupe.. terutama aspek keselamatan...tiba tiba gak aku teringat kata salah seorang peserta ni... “agaknyer kursus &@#$%# ni mmg biasa kot yek diaorang bw urus setia selori?’ kitaorang dlm dorm tu pakat gelak giler dgr ayat tu .. penjodoh bilangan yg digunakan tu mmg sesuaiiiiiiiiii sgt...

25/12/2008

Takde yg menarik kelas bermula dgn fasilatator yg berlainan menjelaskan nilai-nilai bitara.... luckily group kitaorang dpt fasiliattor yg best so.. mmg tak sempat ngantuk. Hari ni kira menghitung hari je nak balik esok.... dah rindu sgt kat budak buchuk aku tu

Mlm ni ade mlm bakat.. aku ngan group aku buat sketsa pendek & boria... he he berguna gak ilmu boria masa sekolah dulu.. kalau cikgu boria aku tahu ni sure dia bangga.. tak sia-sia aku wakil sek sampai peringkat negeri huh u hu

26/12/2008

Hari yg plg dinantikan.. petang ni leh balik rumah.... tp acar ari ni abih lmbt giler . kul 6 lebih baru dpt bertolak balik.. smpi tg malim dlm kul 8 lebih.. sampai je aku tgk buchuk aku dah menanti dengan senyuman.... mlm ni gak aku bertolak balik ipoh coz aku ambik cuti... kul 12 lebih br smpi ipoh.. ngantuknyer nasib baik esok cuti...

KESIMPULANNYE :

i) kat kursus ni aku dpt ramai kawan baru.. yg dulu tak penah jumpe tp kat sini jd mesra.

ii) kursus ni tak membezakan taraf jawatan.. so semua sama.. dr yg plg atas ke plg bawah semua sama.. kena tido dorm.. kena buat aktiviti ... kena kayak...

iii) itu je kot yg aku leh simpulkan... hu hu

Read more...

SELAMAT HARI LAHIR ... ( hu hu ucapan utk diri sendiri)

19 November 2008

19 November 2008. Hari ini besday aku... hu hu tahun ni bertambah lagi umur. tp masih belum terkeluar dari tarikh dalam kalendar. Thanks pada kengkawan yang ingat besday aku hari ni.. Tahun ni cam biasa je takde yang menarik. Lagipun aku bukan jenis yg celebrate besday ke. Bagi aku cukup sekadar ucapan. Orang ingat besday kita itupun dah cukup bagus kan... tapi tahun ni aku sedih gak.. hu hu biarle aku sendiri je yang simpan kesedihan tu... tp mmg betoi2 terasa.. nak nangis!!!!!!

Read more...

ReLaKs JaP..............

29 October 2008

kejap je masa berlalu.. hari ni dah hari akhir bagi bulan Syawal. kebelakangan ni sibuk sikit memandangkan opis aku ni dah dikembangkan jadi lagi besar. as my boss said " lagi besar, lagi banyak tukang arah le..." peningle org2 yg duk kat bawah ni... ibarat tangan dua tp mulut yg nak disuap banyak. tp apakan daya dah keje buat jelah.
untu kengkawan yg mengenali liana (opismate aku merangkap kawan baik aku kat upsi ni), liana dah selamat melahirkan baby boy pada 12 oktober 2008 yang diberi nama Muhammad Taufiq. so sekarang ni liana ngah cuti bersalin.. hu hu lama le aku tak jumpa dia. InsyaAllah awal bulan januari 2009 baru dia kembali bertugas.
abang aku lak dah bawa balik wife (baru abih pantang) ngan baby boy dia si Fauzan tu balik dari sarawak ke Ipoh. seronok si fauzan tu baru 2 bulan dah merasa naik belon. makin tembun aku lihat si fauzan tu. anak aku lak si faidhi tu tak habis2 baby.. baby... sayang betoi dia kat fauzan. sampai org nak sentuh pun tak bagi. kalau ade si fauzan keje ngadap jelah. hu hu ade harapan leh bagi adik kat dia.. he he he insyaAllah ...k


MUHAMMAD TAUFIQ

FAUZAN (si budak tembun)

Read more...

CaTaTaN RaYa

07 October 2008

Tahun ni raya… aku dapat gak raya lama sikit coz dapat cuti direct. Opis aku yg dulu Cuma sekerat dua orgnye dah bertambah staf staf ,,, so leh le aku cuti lama sikit.

Raya kali ni aku ni ke sana sini bawa kamera tp yg pleiknye aku maleh nak snap gmbr.. so mmg takde gmbr raya ... PELIK KAN??? KE BINGUNG AKU NI???? So hanya catatan tanpa gmbr je lah aku coretkan


MALAM RAYA ( last ramadhan )


Tahun ni ari akhir ramadhan, aku duk umah parents aku coz mlm ni kena tido umah mertua. Jd sebagai satu2 nye anak pompuan aku kena le tolong mak aku masak.. ke mak aku tolong aku masak?? He he mana2 jelah janji hidangan raya siap.. jd seawal lepas zohor aku mula masak.. he eh awal ke tu.. coz pepai kenale gi shopping brg mentah dulu.. nasib baikle ade gak yg mak aku dah beli ahad lepas ..menu wajib raya ialah laksa, so yg lelain yg aku sediakan ialah sup tulang+sup ekor, gulai ayam, kuah kacang, rendang ayam, nasi impit ngan pulut kukus ( pulut ni rasa dia sebijik lemang malah lagi sedap tp dia tak dibakar tp dikukus dan dibalut daun pisang). Bapa aku tak suka lemang coz kadang2 keras, mentahle so pulut ni le pilihan dia.. mmg sesape yg rasa sure pilih ni lagi dr lemang... so dah siap semua tu.. aku ni teringin sgt nak mkn roti jala buatan sendiri… so buatle.. tiba2 bapak aku menambah dia nak mkn denagn serawa durian… bapaka ku gi le Gopeng nasib abika d e durian. Masa bapa aku blk dr beli durian dah 6 lebih.. so aku terus le mengopek utk buat serawa durian tu.. fuh nasib baik sempat masak sblm berbuka….

Lepas berbuka dlm kul 10 lebih kitaoarang ( aku, hb , dan si nakal tu) bertolak balik ke umah mertua ku di taman meru. Nasib baik kawin org dekat so raya leh main lompat2 tanpa perlu cabut undi nak raya kat mana tahun ni… Hb aku lak dr awal dah bgth dia mlm ni nak berjumap kengkawan yg lama so.. pukul berapa dia bali.. toksah citele.. yang pasti mlm tu faidhi meragam coz dia ni tak leh beralih tempat tido ( cam aku gak)… kul 2.30am br dia nak terlelap… itupun sejamsejam terjaga.. aku lak… tak tido le.. tido2 ayam huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


RAYA PERTAMA


Pepagi raya tu sementara nunggu hb aku dan mertua blk dari solat raya.. aku mandikan dulu si kecik tu... aku lak tahun ni tak gi solat raya coz tunggu si kecik.. InsyaAllah thn depan leh le gi bw sekali si kecik tu. Lepas solat hb aku blk bersama kengkawan dia beraya di umah mertua ku.. hidang je ape yg ade... dlm thari aku ajak hb balik umah mak aku coz member aku nak dtg beraya lak.. so lepas tu sehari suntukle kat umah parents aku melayan tetamu yg datang,, nasib baik dah ade juadah... mlmnye dlm kul 10 lebih aku ajak hb ke TESCO .. he he saje tgk2 TESCO lak umumkan tutup kul 1 pagi..... dkt2 kul 12 kitaoarang balik.. mlm ni aku dpt tido coz si kecik tu tak buat hal... mungkin sebab dia dah biasa tido umah parents aku.


RAYA KEDUA


Seperti biasa raya kedua (setiap tahun) adalah hari berkumpul kat umah opah hb aku di behrang. Kat sini dapatle jumpe sepupu dan makmak sedara hb aku... ms aku smpi tu mmg dah prepare utk mkn thari. So aku langkah kaki kanan tahun ni,,, h eh e tp turn lepas mkn lak maknanyer,,, lepas maghrib bertolak balik ke IPOH.. hu hu penatnyer!!!


RAYA KETIGA


Raya tahun ni lebih bermakna coz ari ni aku bertolak ke Teluk Intan untuk jumpe kengkawan (GP) yg lebih 10 tahun aku tak jumpe... rindunyer kat korang. Aku bertolak dr Ipoh ngan Shafa dlm kul 10.30.. punyelah payah aku nak larikan diri dari si kecik tu.. akhirnye berjaya atas pertolongan hb aku, abah & emak... itu pun dia meraung giler2.. he eh sori yek faidhi ibu nak jumpe kengkawan... bukan selalu yek...

Dlm kul 12.30 kitaoarang berkumpul kat pizza hut, memula sampai aku nagn shafa, pastu miera nagn nana, pastu wan pun dtg bersama kakaknye,, pastu maisarah.. dlms ejam lebih berborak tunggu syieda tak sampai2.. aku call tak berangkat.. so shafa lak try call… hu hu syieda tak dpt dtg… tak bestnye lah.. ingatkan kali ni dpt kumpul…. Dah kenyang melantak pizza, aku, shafa ,miera ngan nana pg lak uamh miera beraya… kat sana zafira ( junior asputri) sampai.. dia ajak ke umah akma.. pegile… sembang2 punye sembang tak sedar aku dah melangkaui waktu yg aku janji nak balik… mesti faidhi angin ni.. so gerak balik dlm 6pm lebih sampai umah.. faidhis engih2 tgk aku pastu tiba2 dia nangis… sambil tolak2 aku dia kata ‘a bu inggal.. abu inggal ( maksudnye ibu tinggalkan dia le tu).. rupanye mak aku kata dr aku pg kejap2 dia mengamuk.. ok pun bila di bawa naik moto.. so keringle minyak motor tokwan demi nak pujuk dia..ayah pun dah tak leh nak pujuk.. rupanye smpi ek mlm dia dendam ngamuk ngan aku… huh u sori sayang…


RAYA KEEMPAT


Hari ni sepupu aku ( anak bapak) Iza melangsungkan perkahwinanye di Bagan Serai.. aku ajak sekali family mertua aku coz lepas tu alang2 terus nak penang ruamh makcik hb aku. Tp tujuan plg utama aku nak bw Faidhi naik Feri.. dia tak penah lagi naik feri penang tu.. sampai penang dlm kul 5pm.. masa naik feri tu si faidhi punye suka... dah le sepanjang perjalanan dia duk main ngan damiya & arissa. Sian Atok dibuli diaorang dalam keta... sampai umah makcik.. faidhi dah kepenatan.. maklumle tak tido sepanjang hari.. so dia tertido atas sofa itupun selepas kekenyangan makan mee kari.. makcik nyambut kitaoarang denagn mee kari kali nie.. fuh layanzzzzz

Dalam kul 10.30pm bertolak balik.. so seperti yang dijangka jalan jem jem giler... dlm kul 3am baru smpi umah... penat tok sah nak cakaple.. esok dah nak balik tg malim pulak.. hu hu namapk gayanye aku raya atas jalan je tahun nie


RAYA KELIMA


Hari ni hari last cuti raya... esok aku dah kena keje ...so petang ni aku berkemas balik ke tg malim. Sebelum balik sempat singgah uamh mertua jap. Mak ngan abah aku pun ade gi beraya sekali uamh besannyer. Petang ni aku ngan hb tempuhi jem lagi... hu hu.. kul 9.30pm br sampai proton city..... sian hb esok pas subuh nak bertolak blk ipoh lak. Hu hu

Read more...

SELAMAT HARI RAYA.... MAAF ZAHIR & BATIN

26 September 2008

Sekejap je masa berlalu. Hari ini last dah keje esok aku dah start cuti raya. Hari ni gak Hari Ulangtahun Perkahwinan aku yang ke 5. He he rupanye dah 5 tahun jadi isteri orang aku nie.. cam tak caya pun ade. Pejam celik pejam celik kejap je masa berlalu, macam2 dah kitaoarang lalui dalam menempuh hidup sebagai suami isteri ni tp Alhamdulilah semuanya dapat ditempuhi dan semoga jodoh ini berkekalan dunia akhirat.

Kembali ke citer raya. tahun ni aku cipta sejarah aku sendiri. Macam tak caya tahun ni aku ade gak buat kuih raya sendiri. sesape yg kenal aku mmg tahu le aku ni mmg tak penah le teringin & try nak buat coz bg aku, aku takde talent nak buat benda2 tu. Tp tahun ni ntah camner tergerak ati nak cuba buat. Apatah lagi mak aku kata dia teringin nak makan kuih tart nenas gulung tu tp dia nak beli kat org...iskh iksh LIEZA BUAT KUIH RAYA??? hb aku salah seorang yg kagum hu hu ... nampak sgt bini dia tak penah buat kuih kan... coz hb aku ni bab makanan lain ekspecially lauk pauk ke atau mee atau yg seangkatan dgn nnye dia dah biasa sgt aku buat ( coz hobi aku mmg memasak sampai dia tak larat makan ) tp bila tahu biskut raya tu yang dia cam kagum sikit kot.

So akhirnye aku berjaya buat 4 jenis biskut tahun ni... tapi semua yg simple le... cam butter cookies, choc chip cookies, tart nenas gulung, & choc cornflakes... jadi le tu. percubaan pertama le katakan...tahun depan baru kot berani buat yang lelain... ( kalau tahun depan mood masih ade)

di kesempatan ni aku nak ucapakan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR & BATIN kepada semua yang singgah kat blog aku nie.... Kalau sesape rasa nak bagi aku duit raya jgn sesegan yek bg je walaupun aku dah kategori tak patut terima tp aku tetap terima dengan hati terbuka.. he he he he

Glitter Photos
[Glitterfy.com - *Glitter Photos*]

Read more...

BLOG YANG BERSAWANG..............2

11 September 2008

MERDEKA & BULAN RAMADHAN
Tahun ni Malaysia menyambut Ulang tahun Kemerdekaan yang ke 51. Alhamdulilah hidup kat bumi Malaysia ni masih aman damai walaupun sekarang macam-macam krisis politik yg melanda Malaysia. Sambut merdeka tahun ni bermakna Umat Islam juga bakal menyambut bulan Ramadhan. Bulan yang dinantikan kerana bermakna bulan Syawal juga akan menjenguk umat Islam tak lama lagi. Time raya ni baru le dpt jumpe saudara mara yg jarang sekali dapat bertemu. Kadang tu sampai dah hampir tak kenal. Maklumle sebelum tu tgk kecik je, sekali lagi tgk dah tinggi melampai. Aku jugak yang tak tinggi2.. hu hu hu.

Masa aku taip entry ni dah masuk Ramadhan yang ke 10. Cepat je masa berlalu. Raya tahun ni raya ketiga aku dpt sambut bertiga means aku, abg & Faidhi. Bila nak tambah??? Itu le soalan yg aku mula dengar sekarang nie. Dulu masa aku takde anak.. org ty bila nak ade? Sekarang dah ade lain lak soalannye. Erm agaknye org kita ni mmg kaya dengan pelbagai soalan atau mmg mesra alam. Apepun rezeki tu hanya Allah yang tentukan. Kita sebagai hambaNya hanya boleh berusaha,berdoa, tawakal. Buat masa ni aku pun tak tahu ape perancangan sebenarnye. He he tunggu dan lihat jelah...

Raya tahun ni gak kawan baik ku si Kasih (azura) sambut dengan gelaran baru. Dia dah rasmi jd tunang Saiful Wizani. InsyaAllah raya tahun depan dia sambut dengan gelaran baru lagi iaitu “ISTERI”. Apepun aku doakan yang terbaik buat diaorang nie. Kalau yang kenal diaorang ni.. dioarang ni pasangan yg ideal. Comel je dua2. Sampai aku leh bayangkan anak diaoarang nanti sure COMEL BANGAT. Sure kecik & putih melepak punye.

Kalau korang nak tahu azura ni org yg plg byk tolong aku selama aku menetap kat bumi Tanjong Malim. Dari zaman anak dara sampaile aku dah bergelar isteri & ibu ni. Dia sekarang pun secara tak langsung jd mak angkat Faidhi. Selain aku, zura le tempat Faidhi bermanja kat cni, kawan gaduh dia, kawan main dia, kawan teman makan dia... mcm2 lg le. Tu pasal bgn tido je kalau Faidhi tak nampak kelibat zura dia akan tgk aku pastu tanya “ acikcik,,, aner?”

Kalau imbas balik dah byk susah senang kitaorang lalui. Bukan saja penah kongsi umah tp kongsi katil, kongsi bilik, aa tp satu je tak leh kongsi ( HB aku le) he he he. For Azura, kalau baca entry ni Tima kasih byk atas semua yg penah ko buat utk aku selama ni. Aku akan kenang dunia akhirat. Hanya Allah yg akan membalas budi baik ko. Walaupun kita ade gak gaduh ( ade ke ).. takpun aku ni kan garang, TERmarah ko ke, jgn kecik ati ye....

Read more...

BLOG YANG BERSAWANG ...................1

Uhh maleh gile nak update blog tp bila buka blog org lain yg rajin mengupdate blog mula le rasa jeles nak gak update tp kemalasan yang melanda terlalu tinggi… story byk yg nak dikongsi so kena le main campur aduk coz dah tak ingat bila tarikh kejadian sebenar

So bermula dgn sambungan entry sebelum ni pasal Faidhi kena pelentong. hari yg dia dikenalpasti kena chicken pox tu aku pun bwle dia jumpe barber coz tak tahan tgk dia duk garu kepala, ni misi nak membotakkan kepala dia le ni. Baru pelan tahun ni raya rambut dia panjang sikit... takpelah rambut leh tumbuh balik kan.

Aku terpaksa le apply cuti 2 hari nak jaga dia coz parents aku kat Sarawak lagi gi tgk anak koji ‘fauzan’ yang lahir pada 3 Ogos 2008. He he mak & abah dpt cucu lelaki lagi kali ni pun sama cam faidhi lahir tak cukup bulan. Tp Alhamdulilah sihat dan fauzan pun tak perlu tinggal kat wad coz berat dia hampir mencecah 2kg.

Hari Rabu malam tu mak & abah sampai tg malim utk jaga faidhi. Tp aku tgk faidhi punye pelentong tak macam yg selalu org kena. Bintik kecik tp tak berair, (macam ruam merah gitu) ade pun beberapa bintik je, faidhi pun tak menggaru atau merengek. Dia cam biasa jelah. so aku bwle gi jumpe Dr kat Ipoh. Rupanye virus tu tak leh serang sepenuhnye coz Faidhi aku dah ambik suntikan Varilrix ( cegah chicken pox) masa dia umur setahun tu. So Dr kata bintik yg naik pun pasal budak yg kena chicken pox tu mungkin ade bersentuhan dengan faidhi jd kulit kena air bisa tu je. So kesimpulannye kepada parents2 yang anak belum kena chicken pox tu pegile ambik suntikan tu coz dia leh cegah. Suntikan tu leh ambik dr seawal usia setahun atau selagi belum kena chicken pox. Biarle kita kuar duit poket sikit demi keselamatan coz klinik kerajaan mmg tak provide suntikan ni. Kalau tak sian tgk budak kecik duk merengek gatal le, makan pun kena pantang. Alhamdulilah Faidhi pun takde parut cam parut bekas chicken pox tu.

Muhammad Fauzan b. Mohamad Fauzi

Faidhi sebelum dibotakkan
dah selamat botak


Read more...

BENGANG!!!!!!!!!!!!!! TAHAP GABAN @#$@%%!@@

25 August 2008

faidhi kena demam pelentong.. tp bukan itu yang aku bengangkan. Yang aku plg bengangkan punca pelentong yg mmg dah dijangka dr awal... Sipolan ni kan dia dah tahu anak dia kena demam pelentong tp still gak dia gi antar kat taska tu. yg aku pelik diaoarang leh terima je.. aku dapat tahu pun bila dah 4 hari berturut budak tu dihantar dan mangsa pertama jangkitan adalah zulaikha.. aku tahu pun bila mama si zulaika ni call aku bising2. bila aku gi taska rupanye aku tgk mmg budak tu tak baik lagi still bernanah pun ade... ngamukle aku.. bila ditanya pengasuh kata mak dia degil dah sound tak nak terima pun dia terus tinggal gak anak dia.. kenapa korang tak inform parents lain supaya leh kitaorang BASUH mak budak tu... so ptg tu gak aku ank call mak budak tu taska x bg diaorang kata diaorang akan setelkan.. mmg pun keesokan hari aku tg mmg mak budak tu dah tak antar anak dia... tp berbaloi ke dah brp org yg jangkit... dan Ahadnye (24/8/08) aku tgk badan faidhi dah ade bintik yg naik... terus le aku bw ke klinik confirm kena chicken pox..... angin betoi aku.. yang kita ni punyele nak elak ambik suntikan le... kesimpulannye budak tu mmg tak bersalah tp maknye TAKDE OTAK..... PENTINGKAN DIRI...

P/S : DIA NI ORG YG SAMA YG AKU CITE DULU YG PARK KETA SUKAHATI DIA, PAKAI BAJU ANAK AKU TAK BASUH... SO SKRG MMG NYATA DIA NI ..... ( lu pikirle sendiri)

Read more...

MAJLIS PERTUNANGAN NOR AZURA & MAJLIS PERSANDINGAN NORDIANA (17/8/08)

18 August 2008

Read more...

BIRTHDAY & KENDURI AQIQAH FAIDHI

tak sempat nak berceloteh so aku just tempek gambar

Read more...

HAPPY BIRTHDAY MUHAMMAD NUR FAIDHI

08 August 2008


HAPPY BIRTHDAY FAIDHI
08.08.2008.. hari ini besday anak kesayangan ku Faidhi.. Dah 2 thn anak ibu. Rasa mcm baru je duk kat wad hospital tu. Ingat lagi ms faidhi kena duk dlm inkubator psl tak cukup berat ( lahir pun 7 bulan).. Alhamdulilah perkembangan dia positif dan memberangsangkan... tambah Dr lagi cepat dr yg dijangka.. Masa mula dia kena tahan kat NICU tu Dr dah bgth kat situ mungkin dlm 3 minggu.. kalau ok pindah ke wad 6 (lupe le 6C ke 6B ke 6A) pastu lepas berat 1.8 br leh bw dia blk umah... tapi hakikatnye lepas 4 hari je dia dah leh kuar dr NICU.. pastu duk dlm wad pun smp 1.6 kg lebih Dr dah bg balik umah coz perkembangan dia yg normal dan yg paling ketara dia AKTIF. yang pasti sepanjang dia kat hospital aku turut bermalam dengan dia. coz Dr kata melalui susu badan ibu & belaian ibu akan cepatkan lagi perkembangan dia dan bg dia kekuatan serta semangat. Memang betul dengan izin Allah, susu ibu & belaian seorang ibu mampu memberi semangat pada insan yang baru lahir ke dunia ini. Yang paling aku tak lupe masa kat NICU Dr siap minta permission aku nak ikat tgn dia ( ikat dengan lampin je) bkn psl ape tp psl dia terlalu aktif asyik duk cabut wayar yg kat hidung ngan kat tangan dia. Sedangakn wayar2 tu penting untuk bantu pernafasan dan pantau setiap saat tindak balas dia... He he.. Dr siap ckp yg dia le baby pertama yg kena ikat.. Mmg kalau melawat NICU tu leh cam mana Faidhi coz baby lain semua tidur (diam je) dia je yg angkat kaki le angkat tgn le.. smpi satu hari nurse pernah sound "ha.. padan muka kan dah sangkut.. org surh duk diam tak nak" tp nurse tu sound dlm nada main-main dan manjale....( masa tu faidhi jerit coz dia punye kaki dah terbelit ngan wayar pastu tersangkut kat plastik) .. okeylah nak kuar dulu nanti aku sambung!!!!

Read more...

budak comel 'menumbuk' kacang

31 July 2008

he he kali ni anak teruna aku ni sibuk masa aku nak masak sambal tumis sotong.. aku kalau masak ni suka masukkan kacang yang ditumbuk (kalau blender hancus sgt) tp semalam aku tak yah nak tumbuk sendiri coz ade sukarela yang nak buat.

Read more...

budak comel menge'mop' rumah

18 July 2008

he he semalam dengan rajinnye anak teruna aku sibuk menolong mengemop lantai rumah sewaku... he he nanti leh le suruh dia mop lantai kat umah ipoh.. tentu ayah suka

Read more...

APE PUNYE ORANG DAAAA............................

09 July 2008

Huh angin aku dibuatnyer…. Cite ni sebenarnye psl baju je tp yg buat aku angina ATTITUDE org ni… camni ari isnin tu nak dijadikan cite ms aku ambik faidhi kat taska tiba2 aku terperasan baju faidhi ade le seorang budak ni pakai… aku pikir gak kalau sama pun ( yelah tak mustahil kan coz beli kat shopping complex sure ade yg tersama) tp takkanle kebetulan sangat sampai mak budak tu pun leh bg baju yg sama ari tu gak kan… so aku tyleh pengasuh tu rupanye mmg betoi tu baju anak aku Faidhi… so aku pun x kisah, yelah budak tu bkn salah pun dah pengasuh sarungkan kat badan dia… tp bkn itu yg aku angin…

Esoknya masa ambik faidhi, aku pun tanyale pengasuh tu dah bgth ke mak budak tu ( sori aku x tahu nama budak tu tp aku tahu anak sape le).. aku terkejut bila pengasuh tu jwb.. dah.. tu ha.. ade pun dlm beg plastic baju kotor tu…… aaaaaa aku punyele terkejut dia leh pulangkan dalam keadaan kotor ( tak berbasuh) sedangkan masa anak dia pakai tu baju dlm keadaan bersih dan sudah dibasuh…… ape punye malas le mak budak ni…. Bengang betoi aku coz selama ni jgn kata kalau anak aku terpakai bj org lain mmg confirm aku basuh dulu br pulang…. Kadang-kadang dlm beg anak aku tu termasuk bj budak lain le…tuala mandile.. semua aku basuhkan dulu coz dah alang-alang kan lagi pun baju budak. Dari situ aku dah tahu mak budak ni mmg takde otak nak fikir kot........kalau korang nak tahu dia jugakle same person yang suak park keta tengah2 laluan org tu......

Read more...

EASY CAFE...

27 June 2008

Aku ni dah cam angau kat easy café. Hari ahad tu gi layan fish & chip .. lupe lak nak snap gambar. Asyik duk snap gambar Faidhi je…

Pastu ari rabunye aku gi lagi kali ni time lunch ngan yana & zura…. Layan lak chicken chop…

Faidhi menikmati bluberry tea

set pinggan utk kanak (comel sgt)

ekceli ni kek untuk besday abg... 22 Jun 2008

chicken chop with brown saurce

chicken chop with mushroom saurce

bihun sup

americano black coffee ice

watermelon juice

orange juice

......................SELESAI.......................

Read more...

aku dah jumpa....

05 June 2008

ape yg aku dah jumpa... aku dah jumpe klip video bg games BOLOS tu dlm youtube


p/s: tp mmg berbeza le kualiti msia buat ngan jepun buat

Read more...

Congrats!!!!! SMS dAh DiIkAt......

04 June 2008

first sekali aku nak ucapkan congrats buat k fudza kerana dah rasmi jd tunangan Mazlan pada 1 Jun 2008 ari tu.. so kepada kaum-kaum Adam yg sonyap-sonyap nyimpan perasaan pd SMS (ringkasan siti mahfudza sharif) lupakan terus niat korang yek, sape suh lambat msk line... aku doakan moga k fudza & mai kekal bahagia dr sekarang hingga ke jinjang pelamin hingga ke akhir hayat. ekceli kalau korang yg tak kenal SMS ni, k fudza ni sebenarnye sorang yg pemalu sgt bila bab couple atau bab cinatn cintun ni... so bila dia dah ade seseorang tu yg ramai suka ngusik dia.. so dia punya majlis mmg dinanti oleh kengkawan... buat mai.. jaga k fudza elok2 tau


cincin merisik & bertunang
jam hantaran
k fudza & cik abe
seri seorang wanita
dua sejoli

Read more...

BOLOS... he he he

03 June 2008

Semalam aku ngan zura layan le rancangan BOLOS yg baru episod pertama kat astro. masa memula promo kat astro selama ni aku ingat cite tu drama bersiri ke cam Misi Xxray tu rupanye dia game show yg selama ni aku biasa tgk kat youtube tu. game show ni memula kat Jepun namaye HUMAN TETRIS.. pastu UK buat gak rasanye namanye lak Hole In The Wall. ni Malaysia lak buat ngan nama BOLOS... semalam group lelakinye Adi Fasla and the gangs.. pastu group pompuan Annahita and the gangs.. keras2 perut aku gelak ..pengacara lak si Zizan tu mau tak kelakar.. last pompuan kalah coz semua tak leh lepas Zizan siap sound pasal pompuan ni "spoiler" besar kot tu yg sangkut je... wakakaka.. nampaknye celebriti yg nak join ni kena saiz s,m kot kalau xl dan ke atas .. tak lepas rasanye... so kat bwh ni aku upload yg Jepun tu coz kat youtube takde sape yg upload lagi yg BOLOS tu..




Read more...

LayAnzzzzzzzzzzzzz

28 May 2008

he he bwh ni aku takde nak ngomel ape just nak tempek gambar-gambar yg ade aku snap selama aku tak update blog ni.... sebelum tu aku nak bebel sikit.. this someone le kan.. aku pun tak tahu ape yg dipikirnye.. yg pasti dia tak pikir org lain... dia ni suka sgt le park KETA dia tu betoi2 jln nak ke bilik baby taska tu ape kehalnye.. aku leh terima lagi kalau ari ujan ke, atau anak ko kategori baby.. atau ko tu ngah bw perut lagi ke ( mak buyung le). tabiat dia ni menyusahkan org lain coz terpaksa lak lalu himpit2 tepi keta dia tu ... kekadang sian aku tgk org yg mengangkut anak 2-3 org terpaksa susah payah nak lalu situ sebab KETA KO dah duk kat tengah2 tu. parking punyelah byk. ape salahnya park kat tmpt yg sepatutnye walaupun ko hanya nak antar anak ko tu je... ambik ms gak dlm 10-15 minit. yg penting PIKIR UTK ORG LAIN, JGN PIKIR KESENANGAN SENDIRI JE!!!!!!!! jgn lepas ni aku paste lak gmbr keta ko yg park kat tempat tak sepatutnye tu..... adios.........

faidhi ngan ayah kat genting

faidhi ngan ibu kat genting
faidhi ngan pose tersendiri

Read more...

nak buh tajuk ape ni???? HENTAM SAJALAH LABU...

ekceli aku mmg maleh giler nak update blog... tp disebabkan ari ni aku ngantuk giler coz aku jd penunggu opis ari ni (tggl sorang) aku pun carile jln agar mata ni tak pejam..... ditambah lak aku bengang + nak muntah masa lunch td... camni citernye... mcm biasale bila time lunch ni aku ngan azura gi le medan. ari ni menu aku bihun sup pasal pg td aku nak bedal nasi kerabu... tengah aku layan baik punye.. tiba-tiba selera aku tersentap.. satu bau sudah menusuk hidung aku.. Sesape yg kenal aku mmg tahule yg AKU NI MMG SENSITIF GILER BAB BAU2 YANG TAK MENYENANGKAN NI..... sekali aku pandang ke kanan... adele 2 org mamat ni berlainan bangsa. yg sorang ni dia punye bau bdn.. pphewsssssss... buat aku patah selera.. aku paham dgn pekerjaan kita yg berbeza ( means ade keje yg guna tenaga so byk peluh yg akan kuar) dan aku langsung tak niat nak perkecilkan sesape.. tp yg aku angin sesangat.. NGAPELAH KO GI LIPAT LENGAN BAJU KO YG ELOK2 DAH PENDEK TAKAT SIKU TU SMPI KE BAHU.. APE KE JADAHNYE??????? itule yg menyebabkan bau yg menyengat tu kuar........... pengajarannye utk pastikan kita pun tak jd camtu.. bila rasa dah over berpeluh tyle kengkawan kita yg rapat adakah bau kita tu dah mengganggu mereka...


Read more...

Angin Kus-kus....

17 April 2008

he he mlm td angin kus-kus ku datang lagi.. aku gatal2 cuba buat muffin. tp aku adjust buat muffin neslo+chocolate chip. dahle tak terror beani2 lak ubah jadi muffin neslo. coz aku ni bab masakan ni yang ala-ala melayu & tradisional gi tu yang aku biasa buat. Bila bab nak buat yg western2 ni mulale aku gelabah dan tak berani. Thanx a zillion to my bos K'anis coz dia selalu suh aku cuba je buat..
angin nak buat kali ni pun coz seronok tgk muffin, tart,kek, etc yang dia buat semua nye sedap dan cantik. so mlm td aku pun mulale operasi membuatnye. kejap je rupanye buat muffin ni. tgk rupa leh le tahan tp rasa .. he he no komen..
so pepagi ni aku bwle utk dirasa kengkawan opis dan juga utk pakar rasa dan bg komen.. nasib baik komennye membuat aku lebih semangat untuk terus buat lagi lepas ni.. mungkin cuba yang lain lak. coz dulu masa first time buat kek coklat pun atas sokongan moral k anis...


muffin yg br dikuarkan dr tray
muffin utk di'test' oleh pakar Mrs Azizi

Read more...

MeNiPu = KaTa-KaTa DuStA

16 April 2008


menipu??? ngape aku pilih topik ni untuk entry kali ni?? entahle tapi yg pasti aku paling pantang org menipu. agaknye psl ade dua tiga kes yang tempias MENIPU ni kena kat aku. Satu .. psl tak reti nak tipu aku dipandang sinis oleh seseorang atasan. Ikutkan aku leh jawab yang tak benar demi nak selamatkan diri tp aku bukan jenis tu. Yang lagi dua tu empunya diri menipu untuk kepentingan diri.
For me, tak de istilah "BOHONG SUNAT". biasanye kaum adam yang paling guna istilah bohong sunat nie... Lebih baik cakap yang benar walaupun kebenaran pahit dari MENIPU. Aku jenis yang sanggup dimarah kerana berterus terang dari aku menipu. Agaknye kalau sesuatu yang kuar dr mulut aku adalah lain dr kebenaran sure muka aku berubah.. orang pun leh tahu aku tak bercakap benar.... orang yang menipu ni sekali dia tipu sampai bila-bila aku sukar nak percaya setiap patah perkataan yang keluar dari mulut empunya. Agaknye dari 10 yang dilafaz hanya satu @ dua yang boleh dipercaya kan? kena tapis dulu le maknanye.. so agaknye anda kategori mana? SANGGUP MENIPU? @ SANGGUP DIMARAH?

Read more...

WeEkEnDs......................

31 March 2008

tak tahu nak letak entry tajuk ape so aku bedal je tajuk tu.. cite pun takde yg menarik just ank tempek gmbr. cuti ari tu aku saje buat ayam percik. resepi aku dapat dr kad resepi yang ade diletak dlm pek pampers. mula buat cam tak jadi.. bila dah siap bg hb rasa dia kata "fuh leh layan, cuma lagi terangkat kalau dibakar atas bara api" manale aku nak cari bara api nak panggang kat apartment tu.. kang ade lak apartment yg hnagus terbakar,,, he he.. so aku panggang dlm oven je.. yg pasti kuah tu leh layan . balik ipoh nanti cuba buat lagi leh le panggang betul2 atas bara. yg si azura lak.. siap kata rasa cam ayam percik ayamas... ade ke patut??? ape-ape jelah.. layan je....

ayam percik versi Lieza
sambal tumis sotong
sayur tumis

itule menu aku yg tak berapa terror nak masak tp sibuk nak tempek gak dlm blogs ni..

Read more...

GaYa TiDuR......zzzzzzzzz.........

28 March 2008

entry kali ni saje aku tempek berkisar gaya tidur coz sejak akhir-akhir ni anak aku tersuka buat gaya menonggeng cam kat bawah ni... so skrg aku dah tahu kalau dia dah buat camtu maknanye dia dah hampir terlelap atau tengah cari 'feel' nak tido.

he he faidhi dah terlena..

so kat bawah ni ade rahsia gaya tidur.. tp ni bukan tafsiran untuk gaya tidur baby or kanak-kanak..

Secara purata jika dalam tempoh seminggu anda mengamalkan satu gaya tidur selama 5 malam, itulah gaya tidur yang melambangkan peribadi anda.

JANIN PENUH (gaya tidur merengkok)
Anda seorang yang sangat sensitive dan pemalu. Anda ingin yakin betul sebelum menghabiskan tenaga kepada seseorang atau projek tertentu. Pasangan sesuai anda ialah pemuda yang boleh memberi ketenangan perasaan kepada anda. Kalau pemuda ini anda temui, anda sangat bahagia.

TERLUNGKUP (Biasanya dengan tangan menekuk di bawah kepala)
Anda orang yang sangat teratur, bertenaga, rajin bangun pagi bagi menghadapi kehidupan. Bagi anda segala sesuatu harus dirancang dengan teliti. Anda membenci sesuatu yang mengejutkan. Kekasih yang suka bersikap jinak-jinak merpati membuat anda sering geram. Jadi, carilah pasangan yang mahu bekerjasama dengan cara yang anda kehendaki.

PARUH JANIN (Anda tidur dengan lengan dekat ke tubuh dan kaki agak menekuk)
Hidup anda terasa nyaman dan siap mencari peluang baru. Itu kerana anda yakin mampu menerima ramai orang. Anda seorang yang boleh berkompromi. Bagi kebanyakan orang, anda sangat menarik kerana mempunyai sikap sensitive terhadap perasaan orang lain. Anda lebih suka mengambil sikap terbuka berbanding menyimpan di dalam hati.

ROYAL (Tidur terlentang)
Anda penuh percaya diri, yakin dan berasa selesa kerana menjadi perhatian. Biasanya gaya ini dimiliki oleh anak tertua atau terkecil dalam keluarga dan selalu memilih pekerjaan bersikap kreatif. Dalam urusan cinta, anda perlu berasa bebas, kalau tidak, anda susah hati.

FLAMINGO (Posisi miring dan agak terlungkup dengan satu lutut menekuk sedang yang lain lurus)

Anda mudah bersahabat, tetapi juga bersikap bergantung kepada orang lain. Bagi anda hidup itu mengasyikkan kerana pengalaman. Dalam berkomunikasi, anda kurang mahir. Anda cenderung memendam masalah sehingga masalah menimbun.

PENUNGGANG (Sebarang posisi dgn satu tangan menyentuh bahu yg lain atau kaki menekuk hingga lutut saling bersentuhan)
Anda ingin bereksperimen dalam hidup. Namun anda sukar menyampaikan keinginan hati. Bahkan kadang sampai tak tersentuh. Kejayaan mudah menghampiri anda.

Read more...

Kisah Sehelai Bulu Mata

11 March 2008

Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia untuk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, "Tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya tak pernah malakukan perkara itu..."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumus kandirimu sendiri ke dalam dosa" Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruangyang ada. Kemudian dia pun menyanggah,

"Mana saksi-saksi yang
engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja."Jawab malaikat, "Inilah saksi-saksimu....."
Tiba-tiba mata berbicara, "Saya yang memandang,"
disusuli dengan telinga, "Saya yang mendengar perkara itu" Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium"Bibir pun mengaku dengan slumbernye, "Saya yang merayu"
Lidah menambah dengan berani, "Saya yang menjilat dan menghisap" Tangan tanpa malu meneruskan, "Saya yang meraba dan meramas"Kaki pula menyusul, "Saya yang berjalan dan berlari semasa itu""Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikankesaksian tentang perbuatan aibmu," ujar malaikat. Orang tersebut tak dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahanam..Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi.

Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yang amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, " Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini." Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata"

"Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yang dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan."

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

"Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..."

----------------------------------------------------------
----------

MORAL:

Sebagai Muslim, kita janganlah sekali-kali berputus asa dari mengharapkan rahmat Allah walaupun kita punya sejarah yang hitam. Apa yang penting ialah bertaubat atas segala kesalahan dan keterlanjuran.
Tapi kisah ini bukan pula jadi tiket untuk kita buat dosa. Ada orang berfikir 'masa muda ini enjoylah puas-puas, nanti dah tua baru taubat'. Ini cara berfikir yang salah. Belum tentu kita boleh capai umur tua. Ramai yang telah pulang ke rahmat Allah ketika umur masih terlalu muda. Taubat sebaliknya dilakuakn setiap hari, dilakukansemasa muhasabah diri, yang sebaiknya dilakukan setiap hari juga.

Read more...

Ape Dah Jadik....

10 March 2008

entry kali ni for sure le berkisar pasal pilihanraya. sana-sini org berkata pasal pilihanraya. yes.. penggal ni keputusan pilihanraya mengejutkan banyak pihak terutama org2 BN le yang terlalu confident akan menang mudah. tup-tup 5 negeri dah ditawan pembangkang. bagi aku apepun yang pasti negara kita aman. jgnle duk pikir kalau negeri kita ditawan pembangkang.. akan jadi kacau bilau le.. itule .. inile.. semua yg negatif je kita pikir lagipun kita kan ade PDRM . semua yang berlaku ade hikmahnye. masa nilah kerajaan dulu akan buka mata dan kaji di mana kelemahan dan kesilapan mereka hingga rakyat hilang kepercayaan.. bayangkanlah harga barang naik, tol naik , minyak naik... yang kaya makin kaya.. rakyat yg susah ni.. politik oo.. politik.. macam tu jugakle politik yg berlaku kat UPSI ni ( rasanye semua jab kerajaan alami fenomena camni) kalau diri bkn jenis kaki kipas or kaki aircond.. sampai ke tuale ko tak naik.. sampai ke pencen le tahap tu gak.. satu lagi cara keje le kat bahagian tertentu fo sure le korang cepat naik.. atau pun mcm member aku ckp.. pastikan ko ni kuar minum pagi lama2 ( sejam ke 2 jam. . lagi lama lagi baguih) pastu kaki ngulat.. rasanye org kategori ni pun dipandang supaya SENANG naik pangkat.. entahle... berbeza sungguh dgn swasta coz sape pun ko kalau prestasi ko memberansangkan.. dan buat company byk income.. ko tentu senang naik....

berbalik pada cite pilihanraya,,,,for pembangkang yang menang tu, make sure janji yang ditabur ditunaikan jangan setakat janji masa nak pancing undi... bagi negeri ku PERAK DARUL RIDZUAN.. kita semua rakyat Perak ni akan terima MB baru. so.. tak kisahle dia dr parti mana yang pasti dia MELAYU yang lagi penting dia ISLAM k( coz Undang2 Tubuh Neg Perak dah tetapkan MB Perak mesti Melayu, Islam) kita berikan kerjasama supaya dia leh memimpin dan membangunkan PERAK dan tidak mengabaikan kebajikan rakyat.
bagi aku yang baru first time layak ngundi ni, agak terkejut le kali pertama ngundi dah lihat perubahan besar camni. apepun aku dah tunaikan tanggungjawab aku sebagai rakyat malaysia. tapi yang pasti kata-kata mantan PM kita Tun Mahathir byk mempengaruhi aku berkaitan pilihan raya ni. he he.. so.. aku undi ape.. ITU RAHSIA ..... tp Tun Mahathir ternyata The Best Malaysian PM (bagi akule).. permikiran dia.. tindakan dia yang berani... mmg ternyata dia seorang PEMIMPIN.. mungkinkah ade lagikah pemimpin sepertinya di Malaysia ni???

ni le kertas ngundi aku ari tu

p/s : syok gak ngundi ari tu coz aku gi beramai-ramai. abah, emak, pali , koji ngan aku. Hb dan faidhi ngikut jelah coz hb ngundi tempat lain.

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP