tahun baru... azam baru???

31 December 2010

lagi beberapa jam je dah melangkah 2011.. cepat masa berlalu...
so aku 'happy new year' pada semua.. azam aku??? erm azam yg sama psl ade beberapa azam tahun lepas ni aku belum capai....... moga 2011 ade rezeki ..... ituuuu..... utk aku dan suami dan faidhi....

Read more...

congrats!!

30 December 2010


TAHNIAH TEAM MALAYSIA


walaupun pemain paling bernilai kali ni dapat kat captain indonesia.. tp bg aku dua-dua ni yang patut dapat... psl shahrul byk mencipta ruang utk safee hasilkan gol... khairul fahmi lakmmg keeper terbaik msia setakat ni.. ciri confident yg dia ade.... pastu dia ni aku tgk cool tak panas baran @ cepat marah rakan sepasukan lain...

Read more...

AKU NAK BAGITAHU 5

29 December 2010



ni sebenarnye tag.. aku tak kena tag ngan sesape tp aku dah2 kali nmpk tag ni... pertama kali kat blog apeape aje... then blog neenaanuar lak.. aku lak dha kering idea nak menulis blog.. so aku rasa baik aku layan je tag ni... menarik simpe je...


5 NAMA SAMARAN KAMU

  1. Lieza - ni semua kengkawan/rakan sekerja panggil cuma ade yg tukar jadi ija, lieja, kak lieza
  2. Adeq - family @ org yg kenal lama means dr aku sekolah rendah
  3. Sayang/ Cayang - he he he he ni mestile hubby yg panggil
  4. Ibu - ni hero kecik aku Faidhi panggil
  5. Comel - Org-org luar yg mesra dgn aku cam pakcik ikan, peniaga2 dekat kedai makan mak aku ( ni juga panggilan pertama hubby ms mula kenal aku & aku jual mahal tak bgth nama aku)

5 TARIKH PENTING
  1. 26 September 2003 - tarikh nikah aku ( ni gak sebenarnya tarikh due date Faidhi 26/9/2006 )
  2. 8 Ogos 2006 - tarikh Faidhi dilahirkan
  3. 19 November - tarikh lahir aku
  4. 22 Jun - tarikh lahir hubby
  5. 13 Mei 1998 - tarikh kejadian yg menyedihkan dlm seluruh family aku.... biarle yg terdekat saje tahu..

5 PERKARA AKU BUAT SEMALAM
  1. masak & basuh kain ( ni wajib hampir stp hari )
  2. tarik muka ngan hubby ( hubby bgth (esok) kira hari ni le dia kena oustation ke t'ganu)
  3. gaduh ngan Faidhi ( biasale otomen kena hari-hari tumpaskan raksasa )
  4. kira bajet psl mg ni kalau jadi nak melawat KEDAI NG lagi ha ha ha alasan itu kan ubat stress ( abang.. ampun bini mu mmg nafsu rakus ) - tak sedor diri sedangakan mg ni dah berabih utk yuran tadika faidhi, brg2 sek dia,
  5. ape lagi... 5 perkarayg diwajibkan tu ..... amin....

5 PERKARA BUAT ANDA GEMBIRA
  1. mestilah bila hubby & Faidhi sentiasa di sisi
  2. tengok perkembangan positif dari masa ke semasa hero kecik ku itu...dah makin besar rupanye...
  3. bila berada di kedai emas & kedai perfume ha ha ha
  4. berada di Ipoh umah mak abah...
  5. bila ku tahu aku ............ preggy lagi le (bila le agaknye nak dpt kegembiraan yg ini???)

5 SEBAB JAWAB SOALAN
  1. nak update blog yg dah bersawang
  2. nak release tension psl hubby takde... so mood keje kureng..... bos pun semua cuti .....
  3. tag ni simple & senang
  4. pasal tak kena tag... kerelaan sendiri nak buat kan ha ha ha
  5. suka suka le nak buat....

5 KAWAN UNTUK DITAG
  1. umi taufiq
  2. aku tetap aku - azura
  3. maha sayang
  4. mama ezureen
  5. sape yg rajin nak buat mcm aku... layanzzzzz

Read more...

ubat stress

14 December 2010

ubat stress aku ari tu aku dah dapat masa besday.... so kedai tu bagile ni kat aku mcm biasa souvenir dr kedai dia ha ha ha ha



lepas tu smlm ubat stress dapat lagi.. kali ni amik ko smpi 3 sekali.... duit yang tak byk nak diperabihkan......


dah mcm duta CK lak... kali ni aku beli semua CK punye... 2010 summer edition

Read more...

MOTOR SHOW 2010

09 December 2010

RATU PEMALAS BLOG KEMBALI MENG'UPDATE' BLOG...
Ha ha ha ..... aku bg panggilan utk diri sendiri...
entah kenapa mmg malas sgt
tambahan skrg aku mmg stress ngan keje
camner le aku nak tambah umat camni
betoi kata Dr.... stress leh jd punca kegagalan utk preggy
argh.. lupakan itu semua......

cuti Awal Muharram hari tu aku ngan Hubby bw hero kecik aku gi tgk Motor Show 2010
ikut plan nak ke tesco rawang je.. entah mcm mana ms aku nak sarung je tudung, hubby terus ckp.. kita gi motor show le.. aku pun ape lagi on je.. apatah lagi ksos emau ditanggung beres oleh hubby ha ha ha ha...... lagipun Faidhi mmg peminat ape saje kenderaan terutama kereta race & super bikes @ big bikes... mmg tak kelip le mata dia.....
so ... layan le antar gambar2 yg aku snap..... gambar penuh kat pesbuk le...













Read more...

rindu bangat!!!!!!!!!!!!

29 November 2010


aku rindu giler kat hero kesayangan ku ini ....... jarang sgt aku tido tanpa dia..... kali ni terpaksa gak psl nak attend meeting GAKUM di penang... sib baik esok dah balik.... FAIDHI.... IBU RINDU KAT FAIDHI........

ngape anak aku buat muka camni????

Read more...

HEPI BESDAY TO ??? aku le

19 November 2010


hari ni 19 November
... hari lahir aku yang ke 18... ngeh ngeh mari guling-guling gelak muntah hijau ye...


takde celebrate apepun... hadiah dr hubby ade.. he he he mcm tak caya.... hadiah aku beli utk diri aku sendiri pun ade.. boleh? esokle aku upload gmbr ye..

kat opis lak lepas blk lunch td... bebudak opis buat simple wish.. makan kek pastu kebetulan ade yg beli pisang grg, cucur udangle... so layanzzzz... wlpn simple aku terharu sgt psl mmg betul2 surprise.. tak sangka langsung.... tq kengkawan,... terutama liana a.k.a umi taufiq psl diale yg plan kan...

Read more...

hijrah...

22 October 2010

poyo je kan.. mcm hijrah ape je... sebenarnye ni bg aku satu penghijrahan jugak.. aku ambik risiko gak .. yelah aku tak tahu sesuai ke tak dengan aku kan....he he.. penghijrahan yg aku maksudkan...

^^^^^

^^^^^

^^^^^

^^^^^

dulu aku pakai ni...

HADA LABO

tp tetiba tergerak nk cari sesuatu yang betoi2 yakin halal... mmgle produk ni takde alkohol tp dia tak penah kata disahkan halal 100% kan.. produk ni sebenarnya ok.. xde kesan tak baikle selama aku pakai...... Hada Labo ni lesen dr jepun tp dihasilkan di China.. so... setelah pikir .. aku tekad tukar ni

^^^^^

^^^^^

^^^^^^

CENTELLA WHITE dari HPA

tanpa was -was.. confirm HALAL!!!! dari HPA.. di samping disahkan halal ia juga sebagai tanda menyokong produk bumiputera kan.. he he...... aku dah pakai dlm 2 minggu.. so far bagus... ade perubahan positif... dan moga-moga makin cantik kulit aku.. ngeh ngeh ngeh...

Read more...

miss u

21 October 2010


hubby br je sehari di KK, sabah.. .. tp aku dah.... huwaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

Read more...

NIAT WUDHUK....

Ni aku dapat dr pesbuk .. so aku nak share ngan kengkawan.. kepada empunya minta izin share ye...


UTK AMALAN BERSAMA..

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah putihkanlah mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".


3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".


5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunglahdaku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".


6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah,ampunilah dosa telinga ku ini".


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah,permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, Bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukantempat-tempat maksiat".


Penjelasannya:


1. Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah

2. Ahli syurga mukanya putih berseri-seri

3. Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan


4. Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri


5. Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala


6. Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll


7. Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali


8. Qada' dan Qadar kita di tangan Allah


Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yangdituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.


WALLAHUALAM..

Read more...

seronok ke ???

16 October 2010

lately ni aku tension betoi... dah bbrp mg tak ke mana.. idokle bermakna aku ni asyik nak kuar shopping then buang duit beli benda2 yg tak perlu.. weekends duk umah pun takpe janji HUBBY ku ade sekali .. ni dah brp kali ahad dia kena trn gak gi keje..
sampai dah takde masa utk aku & faidhi.. tak salahkan dia... aku faham.. kdg kesian tgk dia.. yang aku marah sgt dua ekor manusia yg
atas dia tu.. pandaile pulak tak mo dtg tgk pekerja sabtu ahad alasan family.. abih hubby aku tu takde anak bini ke...
sampai satu mlm tu anak aku siap ckp kat dia " ayah ni... asyik keje je" ms dgr anak aku ckp aku pun terkejut coz mmg tak sape ajar... mungkin dia pun dah rasa ayah dia jrg nagn dia kecuali ayah dia tidokan dia mlm smbl bercerita ( kdg dia yg cerita balik).... dan mandikan dia stp pagi... itu jelah waktu dia dapat beborak ngan ayah dia...
mlm td mak aku call ty plan esok.. psl dia tahu aku sabtu ahad suka berjalan.. bila aku ckp dh bbrp mg tak berjalan psl hubby keje.. ayat mak aku " takpelah dia keje, bukan pg mana2, adik ( pggln utk aku) jgnle marah dia.. sian dia penat cari duit... bukan utk org lain"
mmg x nafi seronok bila time dia dpt gaji tp on the same time rasa gak... duit byk (idokle byk mana.. bykle bg org cam kami ni hu hu hu) tp smpi takde masa berehat pun buatpe kan....
apepun aku dah ckp kat hubby.. sabtu ahad mg raya haji( raya haji hari rabu kan?) aku nak blk ipoh gak.. psl NG dah memanggil ha ha ha ha.......

p/s : sape tahu NG tu faham2 le.. sape tak tahu Ng tu kedai favourite aku ngeh ngeh ngeh

bwh ni gmbr otw ms trn kl ari tu .. hubby nak gi beli kasut idaman dia kat bangsar village.. aku pun sempat rembat sepasang kasut...

hero aku


sibuk menelek GPS..
manusia plg susah nak bergambar
budak gediks
ni je hasil rembatan hari tu ( ayah kata sorang satu je) he he he

Read more...

pelik... kejap ade kejap takde....

pelik betulle... aku pun dah mengikut kengkwan blog aku yg tepek like pesbuk kat bwh stp entry aku ni.. tp kdg aku buka ade je benda tu.. kadang takde... psl ape ye????

Read more...

pesta konvo upsi

14 October 2010

pesta konvo bermula lagi... tp brgn yang dijual tetap sama... dr aku jd warga upsi awal 2002 hingga kini.. brgn @makanan yg dijual kebanyakan sama dr peniaga yg sama.. so tahun ni tiada ape yg mengghairahkan aku untuk dibeli... bila le nak ade kelainan yeak???

Read more...

otak tepu

13 October 2010

hu hu hati teringin giler nak update blog tp no idea... byk nak diceritkan tp tak tahu nak mula dr mana... nmpk sgt otak ku dah tepu................... waaaaaaaaaaaaaaa.........

^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^
^^^^^^^^^^^^^^^^^

Read more...

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!!!!!!

28 September 2010

NI ADALAH STICKY MODE... UTK ENTRY TERBARU SILA SCROLL BAWAH YE

TOPSYTURVYMUM FIRST LUCKY DRAW!

INI HADIAHNYERR..

TENG TENG TENG!


16 Pc Dinner Set
Click on above image to view full picture

Product Information
4 Dinner Plates, 4 Bread & Butter Plates, 4 Soup / Cereal Bowls, 4 Stoneware Mugs

Item Code
1065856

Weight
4,275g

Category
Dinnerware

Pattern
Geometric

Product Description
Corelle Dinnerware range is break, chip, scratch and stain resistant.
Its made from a unique material called Vitrelle
which compresses two layers of different glass compositions, so it's incredibly tough.
It's microwave, Dishwasher and oven safe

Syarat-syarat penyertaan:

1. Anda adalah seorang blogger ~ pasti... mehle ramai-ramai jenguk
2. Beralamat/mempunyai alamat di Malaysia ~ leh tengok mykad he he
(Bermakna yang berada di luar negara juga boleh menyertai kalau ada alamat di Malaysia.)
3. Penyertaan mesti dibuat di dalam bentuk entry secara STICKY POST di blog anda.
Caranya, copy je la entry ni.(1 blog cuma layak masuk satu penyertaan sahaja.)~ dah buat
4. Setelah siap buat entry, sila hantar link penyertaan anda di ruangan komen entry ini.
(Nanti aku masukkan link blog anda kat entry ni)~ dah buat
5. Tarikh tutupnya adalah bila-bila masa sahaja dalam minggu ni(Sebelum Isnin depan 04/10/2010).
Aku akan buat entry kalau dah tutup. Bila dah tutup, maka boleh hilangkan sticky post tu.
6. Pemenang akan dipilih DI SINI

TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI

TUAH ANDA SIAPA YANG TAHU

Read more...

dah siap dah....

aku dah dapat beg yg aku tempah kat member aku ni .. beg ni kecik je muat2 aku masuk purse dan hp aku serta kunci... aku mmg nak size ni psl sblm ni kalau beli siap tak cantik... ni leh ikut citarasa aku... yg plg terkezut harga dia... ni aku dapat RM8 je... beli kat kedai yang tak cantik tu pun dlm RM 10-RM15... beg ni aku guna bila nak kuar pg kedai ke, pasar ke... sennag ckp.. kuar yg dekat2.. beg ni simple tp berguna... so sape nak leh terjah blog dia & order..

p/s : honestly mmg aku pueh hati ngan hasil kerja tangan dia... dan aku rasa aku akan tempah lagi.. ngah pikir nak beg size ape pulak... he he he



TARA!!!!!!!!!!!!!! cantik kan...

Read more...

SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG KE 7

27 September 2010


26 September 2010 ( semalam) genaple usia pernikahan aku & hubby yang ke 7.. takde sambutan ape-ape pun cuma sabtu tu dari tengahari tu kami bertiga ke KL.. cuci mata dan sesi perabih duit... letih tapi happy.. dekat pukul 2.00 pagi baru sampai ke rumah...
yang paling penting aku doa :

  • jodoh aku & hubby kekal bahagia dunia akhirat
  • dikurniakan zuriat yang sihat, soleh & solehah .. masa baru kahwin plan nak 7... tapi sekarang ni rasanye 5 cukup kot he he.. apepun hanya merancang... Allah menentukan segala.. terima dengan redha..
  • dikurniakan kesihatan yang sihat
  • murah rezeki......
AMIN.........................

p/s : rasa nak giveaway sempena anniversary aku ni.. kalu buat ade yg nak join tak??

Read more...

pramugari koma di mekah...

24 September 2010

aku tergerak untuk kongsi satu kisah yang aku dapat kat fb... kepada empunya aku minta izin utk paparkan di blog aku sekadar untuk berkongsi dan juga sebagai ingatan buat diri aku sendiri.. meremang bulu roma aku bila baca kisah ni...

Untuk renungan bersama ......


Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.


Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..


Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wa nita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.


"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.


Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, katadoktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.


Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??


Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dahLan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."


"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.


Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"


"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."


"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.


Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."


"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wa nita itu terus bercerita.


Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.


Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.


Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.


Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.


Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."


Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "


Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..


"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.


Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.


"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.


"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.


"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.Kakak betul- betul bertaubat."


Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau


wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."


"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudahbawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."


Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?


Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... . " itu dah terlambat.


REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."

Read more...

first entry lepas cuti raya....

20 September 2010

ari ni baru masuk keje lepas bercuti sakan raya.. he he .. raya kali ni Alhamdulilah seronok.. wlpn di saat-saat akhir puasa tu ade kejadian yg menghiris hati, menguji kesabaran... tp syukur semua tu ilang selepas dengar takbir raya di malam raya tu....

Read more...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

07 September 2010

kejap je masa berlalu... sedar tak sedar dah nak sambut raya... maknanye kita akan tinggalkan bulan ramadhan.. moga panjang umur & dapat menyambut ketibaan ramadhan yang akan datang....

sempena bulan syawal yang bakal tiba.. aku ambik kesempatan ni untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua.. minta ampun maaf kalau ade kata-kata dlm blog ni yang secara langsung @ tak menyinggung korang.. macam biasa cuti raya aku & family berada di Ipoh psl aku & hubby dua2 org Ipoh... cuma pagi raya aku beraya di Behrang dulu.. umah opah hubby.. pastu baru balik Ipoh....

Read more...

syoknye dapat balik Ipoh...

01 September 2010

abih hati dapat balik umak mak minggu lepas... dapatle bbrp hari berbuka & bersahur bersama.. kalau idak... asyik berdua je...
rutin masa cuti tu.. pagi ikut mak gi pasar besar.. bukan psl mak ajak tp psl hero kecik aku tu, itule aktiviti wajib kalau balik umah tok nye.. mesti ajak ke pasar.. kalau dia bangun lambat terpaksale tunggu dia bangun baru leh pegi.. kalau mak abah pegi tanpa dia ( psl dia tido kan) mau dia ngamuk guling-guling.. siap ungkit-ungkit nanti... aku pun pelik ape yg disuka sangat ke pasar besar ipoh tu pun tak tahu le.....
tahun ni mmg dah plan awal2 TAK NAK buat biskut raya ha ha ha...so blk umah mak ari tu pun takde buat.. tp aku buat kerepek gunting @ siput... jenuh aku menguli ... nak gentel lagi.. tp pueh ahti bila dah siap..semua puji sedsp ;e.. gebu le.. rangup le.. sampai mak aku ckp.. ni belum raya dah abih ni.. maunye idak.. lepas buka .. sambil tgk tv je depa duk bantai makan kerepek aku tu..





Read more...

entry ketinggalan.. SAMBUTAN NUZUL QURAN & SELAMAT HARI MERDEKA

hu hu takde entry untuk Nuzul Quran & Hari Merdeka.. pasal aku blk ipoh.. dahle tak bw berukband.. abang aku pun x bw balik berukband dia.. so beberapa hari sepi tanpa menjengah blog kengkawan.....

"SELAMAT HARI MERDEKA" yang ke 53... syukur kita dapat jadi rakyat Malaysia.... Moga Malaysia terus aman damai selamanya....

Read more...

yeah!!!!!!!!!!!!

26 August 2010


hari ni seronok sangat psl balik ipoh... ramadhan kali ni aku belum lagi merasa berbuka ngan family aku.. ekspecially ngan mak & abah le... kali ni cuti lama sikit sampai merdeka.... abih hati le aku... pastu le gi beli baju raya utk hero kecik aku tu..

Read more...

gambar raya

24 August 2010

he he puasa baru hari ke 14 dah ade gambar raya.. ekceli gambar ni diambil lagi awal masa ke ramadhan ke 6 lagi.. semua department ade sesi bergambar untuk dimasukkan dalam warta kampus nanti.....






Read more...

pening pening pening....

23 August 2010

lama gak tak berblog... bukan malas tp kesibukan di bulan puasa... mana nak kejar siapkan keje psl on time nak balik.. nak masak... pastu sibuk pulak dgn preparation nak audit sirim.... Alhamdulilah semua selesai dah. mcm tahun lepas gak NO NCR.. just OFI... .. so hari ni aku leh tumpukan pada keje-keje finance aku balik.. dan leh le aku jenguk blog kengkawan .....

kejap je dah 13 ramadhan.... hari ni aku mmg dah tak leh pikir ape menu nak masak untuk berbuka hari ni... tahun lepas aku catit menu stp hari.. so just pusing balik jelah.. ape teringin ye????

p/s : hari ni aku sedih & kecik hati.. pepagi td dah fikir nak publish je dlm blog kesedihan aku.. tp bila aku dah meluahkan pd seseorang yg mmg "positive thinking'" .. aku terus rasa cam ok.. maleh nak pikir dah... maleh nak cari gaduh.... benda dah jadi kan.... ingat "THINK +VE"

Read more...

SALAM RAMADHAN

10 August 2010

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP