Telah kulalui......

18 May 2007

.... ni le soalan-soalan exam untuk KPSL.....

baru semalam start keje... pas 3 hari memerah otak untuk exam KPSL. Betoi cam kata org soalan nye nampak je remeh tapi poning gak kepala nak pikir.. apepun resultnye nanti... kenale terima.. apepun aku dah try my best. tapi bagus juga ambik sekuranag-kurangnye leh buat panduan kalau kena ambik lagi tp yg plg berguna ialah... buku yang selama ni hanya dipandang dan sekali sekala diselak (PA,PKPA etc) akhirnya ditatapi.. dan bg aku byk rupanye yg kita patut tahu dan perlu tahu tentang perkhidmatan awam ni terutama kalau kita ni penjawat awam... seronok gak aku baca buku tu.. walaupun exam dah tamat hari rabu tu, tp mlmnye aku ngadap gak buku-buku tu coz byk yg aku nak tahu semuanye terjawab dlm buku-buku tu. Lepas ni PTK lak.... Lieza oo Lieza boleh ke nie?????


Read more...

KPSL...OOO... KPSL

10 May 2007


em.. next week aku ade exam KPSL... walaupun examnye 'open book' tp majoriti yang pernah ambik kata exam ni susah very tricky...emm.. apepun aku cuba yang terbaik.. kalau ade rezeki lulus... lulusle...tp doakan aku lulus yek... kepada kengkawan yg sama-sama ambik exam ni 'good luck'...

Read more...

If YoU'rE nOt ThE oNe

09 May 2007

salah satu lagu favourite aku... feeling betoi... cuba hayati lirik lagu ni...aku rasa kalau sesape bagi lagu ni kat wife/tunang/ special gf dia ke... sure cairnye...

If you’re not the one then why does my soul feel glad today?
If you’re not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call
If you are not mine would I have the strength to stand at all

I never know what the future brings
But I know you are here with me now
We’ll make it through
And I hope you are the one I share my life with

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?
If I don’t need you then why am I crying on my bed?
If I don’t need you then why does your name resound in my head?
If you’re not for me then why does this distance maim my life?
If you’re not for me then why do I dream of you as my wife?

I don’t know why you’re so far away
But I know that this much is true
We’ll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I pray in you’re the one I build my home with
I hope I love you all my life

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I can stay in your arms?

‘Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
‘Cause I love you, whether it’s wrong or right
And though I can’t be with you tonight
And know my heart is by your side

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I could stay in your arms.

Read more...

TULANG RUSUK...

07 May 2007

WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?LELAKI : Kamu!!!WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).Kamu, tulang rusukku!Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lenatidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencaritulang rusuknya yang hilang dan saatmenemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manisuntuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu haripada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dialafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untukdiceduk kembali. Dengan berlinang airmata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah."Kalau saya bukan tulang rusukmu,biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA.WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.LELAKI agak kecewa bila mengetahuiW ANITA tidak menunggu, sepertinya.Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit dihatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan danperpisahan, mereka dipisahkan hanyaoleh sebuah dinding pembatas.LELAKI : Apa khabar?WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?LELAKI : Belum.WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.Saya akan kembali 2 minggu lagi.Telefon saya kalau kamu berkesempatan.Kamu tahu nombor telepon saya kan?Tidak ada yang berubah.WANITA tersenyum manis, berlalu dihujung lafaz "Selamat tinggal..."Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu,sekali lagi, LELAKI meneguk kopinyadan kembali merasakan sakit dihatinya.Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknyasendiri yang telah dengan bodohnya diapatahkan.....Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai.Dan akibatnya adalah penyesalan.Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat....Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuhhati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata katayang kamu ucapkan akan menyakiti orangyang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yangdicintai.Jadi berfikirlah, apakah kata-katayang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??

Read more...

Sin Chan..ooo .. Sin chan.. kenapale ko ni nakal???

Read more...

Suami.. Isteri .. Inikah realiti???

memula skali ayang anto kat abang?

Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung.
abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke
kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan
kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan
disini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali..
sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. sampaikan abang
dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah
masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau
ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang
letakan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari
harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak
berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli
kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga
maintainance...ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa
abang kata ayang tak sedar diri kereta abang bagi makan minyak
mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer
masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak
macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak

Paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab
takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek
depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga
diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah
bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
ayang

ni abang lak bagi....

Dear Ayang,
Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham
keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang
suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan
sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam
mana nak wat keja umah..

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta.. abang balik keja
lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi
keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di
oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam
balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza
dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti
muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur..
ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas
umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah
jadi serupa jek..hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..
Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa
kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat
loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..
sbb masa tu ayang kalau mekup mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang
wat rebonding 3 tahun lepas stp kali ayang mekup abang terbayang lak
muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang
tu gi cukur wat per.. wlau pun abang selalu cukur janggut abang tapi
ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu...pasal morning kis tu, ayang
bgn pun dah tghri nak morning kis cam mana.. dah laa ayang.. abang malas
nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati
abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang
izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai
tempoyak ke nnti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu...
biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu
tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital.
abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni..
nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak
lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn
sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi
nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang..dah laa
rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang
ketawa...hahahhahahahahha

Read more...

emmm.. ape nak merepek nie....

04 May 2007

inilah permulaan aku dalam dunia blog... tak tahu ape yang harus dipamerkan dlm blog nie.. bila tengok org ade blog sendiri aku pun teringin nak buat blog sendiri.. yang pasti aku harap blog ni untuk sebarkan ilmu dan ape-ape yang boleh dan patut dikongsi bersama.... seperti resepi ke, petua ke,info-info terkini, etc. yang pasti blog ni tak disalahgunakan...

Read more...

Muhammad Nur Faidhi


inile anak kesayanganku... macam-macam ragam nye.. dari sehari ke sehari... walaupun meletihkan tapi cukup membuat hidup aku makin hari makin bermakna dan berseri....

Read more...
Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP