BLOG YANG BERSAWANG ...................1

11 September 2008

Uhh maleh gile nak update blog tp bila buka blog org lain yg rajin mengupdate blog mula le rasa jeles nak gak update tp kemalasan yang melanda terlalu tinggi… story byk yg nak dikongsi so kena le main campur aduk coz dah tak ingat bila tarikh kejadian sebenar

So bermula dgn sambungan entry sebelum ni pasal Faidhi kena pelentong. hari yg dia dikenalpasti kena chicken pox tu aku pun bwle dia jumpe barber coz tak tahan tgk dia duk garu kepala, ni misi nak membotakkan kepala dia le ni. Baru pelan tahun ni raya rambut dia panjang sikit... takpelah rambut leh tumbuh balik kan.

Aku terpaksa le apply cuti 2 hari nak jaga dia coz parents aku kat Sarawak lagi gi tgk anak koji ‘fauzan’ yang lahir pada 3 Ogos 2008. He he mak & abah dpt cucu lelaki lagi kali ni pun sama cam faidhi lahir tak cukup bulan. Tp Alhamdulilah sihat dan fauzan pun tak perlu tinggal kat wad coz berat dia hampir mencecah 2kg.

Hari Rabu malam tu mak & abah sampai tg malim utk jaga faidhi. Tp aku tgk faidhi punye pelentong tak macam yg selalu org kena. Bintik kecik tp tak berair, (macam ruam merah gitu) ade pun beberapa bintik je, faidhi pun tak menggaru atau merengek. Dia cam biasa jelah. so aku bwle gi jumpe Dr kat Ipoh. Rupanye virus tu tak leh serang sepenuhnye coz Faidhi aku dah ambik suntikan Varilrix ( cegah chicken pox) masa dia umur setahun tu. So Dr kata bintik yg naik pun pasal budak yg kena chicken pox tu mungkin ade bersentuhan dengan faidhi jd kulit kena air bisa tu je. So kesimpulannye kepada parents2 yang anak belum kena chicken pox tu pegile ambik suntikan tu coz dia leh cegah. Suntikan tu leh ambik dr seawal usia setahun atau selagi belum kena chicken pox. Biarle kita kuar duit poket sikit demi keselamatan coz klinik kerajaan mmg tak provide suntikan ni. Kalau tak sian tgk budak kecik duk merengek gatal le, makan pun kena pantang. Alhamdulilah Faidhi pun takde parut cam parut bekas chicken pox tu.

Muhammad Fauzan b. Mohamad Fauzi

Faidhi sebelum dibotakkan
dah selamat botak


0 comments:

Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP