tangisan homework pertama

14 February 2011

dah mula tadika ni.. means dah mula ade kerja sekolah yang perlu disiapakan di rumah... hu hu baru aku rasa mcm mana nak didik anak belajar... bayangkan first keje sekolah dah menitikkan air mata.. bukan dia tapi aku.. ha ha ha ibu yang emosi lebih... dialog nye lebih kurang camni... masa kejadian awal sesi atdika bulan januari he he he

aku : Faidhi buat keje nak... keje sekolah kan cikgu ade bagi kan?

hero : ermm tak nak... ad tak pandai...

aku; iskh tak baik ckp tak pandai... ad kan pandai??


hero : tak nak.............................. ( ni kes duk layan kartun )


aku ; tak nak buat keje sekolah.. takde kartun dah... ibu tutup tv...


hero : ibu ni.............. ( merungut sambil ambik pensel dan kertas keje sekolah)


aku : buat dulu dah siap ibu buka kartun balik...

dia buat tp sambil membebel... yang aku geram dia leh conteng2.. aku pun ape lagi.. naik angin .. aku siap suh dia berenti dr menulis... pastu aku duk diam... masa ni aku dah menangis.. menitik air mata.. tahle aku rasa sedih sgt.. tetiba dia nmpk aku nangis,,,

hero : ngape ibu nangis... org besar tak leh nangis,,, org kecik cam Ad je leh nangis... ibu ni.. ( masa ni dia pun dah start nak nangis)

aku ; ibu sedih sgt, Ad tak mo dgr ckp ibu.. ibu tak nak kwn Ad... Ad buatle ape Ad suka... tak yah dah buat keje... cikgu marah Ad jawab sendiri tau...


hero : ibu... jgnle nangis... Ad nak kawan ngan ibu.... Ad buat .. Ad buat...


tgk2 cepat je dia menulis ... dan siap... rupanye berhasil air mata aku ha ha ha... tp mmg sedih giler time tu.. tp lepas kejadian tu.. stp kalia d ekeje sekoalh mmg dia dgn suka buat.. tak payah disuruh @ dipaksa... keje sekolah cikgu beri stp jumaat kena hantar selewatnya jumaat depan psl ade keje sekolah baru.. tp jumaat mlm dia akan mula buat.. so stp isnin dah leh hantar... moga-moga berterusan sikap dia ni...

tp satu yang aku belajar... jgn paksa dia... jgn marah @ tinggikan suara... kalau nak suruh dia buat sesuatu.. kalau aku buat tak tahu and bo.. layan dia.. dia sendiri akan tahu yang aku marah so dia sendiri akan buat tanpa disuruh

first homework yang buat aku menangis

1 comments:

ieda February 14, 2011 at 11:49 AM  

reverse psychology secara tak sengaja..hehe
tapi kdg2 kita mudah terasa dgn tingkah laku anak2 kan?

Loading...

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP